четвер, 27 серпня 2009 17:48

Порція домашніх суші обходиться в шість гривень

Автор: фото: Ірина РИБАКОВА
  Катерина Кремінська з Бродів на Львівщині готує домашні суші за півгодини
Катерина Кремінська з Бродів на Львівщині готує домашні суші за півгодини

13-річна Катерина Кремінська з міста Броди Львівської області навчилася готувати суші в подруги з Києва.

— Якщо готувати вдома, можна зекономити. Виходить так само смачно, як у кафе, але ти точно знаєш, що приготував страву зі свіжих продуктів. І кладеш риби стільки, скільки забажаєш, — каже дівчина.

Інгредієнти для суші вона купувала у столичному супермаркеті. Упаковка темно-зелених водоростей норі, в які завертають роли, коштує 24 грн. Замість норі  використовують ще й рисовий папір за такою ж ціною. Баночка із маринованим імбиром рожевого кольору — 14 грн, упаковка зеленого хрону васабі — 12 грн. Пляшку соєвого соусу можна придбати за 5 грн. Замість рису для суші, який коштує 15 грн за півкілограма, Катя купила звичайний круглий по 8 грн за 1 кг. Він ліпиться так само добре.

— На рибі економити не можна. Я люблю слабосолену жирну сьомгу. Наступного разу, коли буду в Києві, спробую пошукати копченого вугря, — розповіла дівчина. — Роли добре робити з авокадо. Цей плід має жирний горіховий присмак і добре поєднується з рисом і рибою. Проте на авокадо зараз не сезон, тому я замінила його свіжим огірком.

Чашку рису вона промиває, додає чверть чайної ложки цукру, трохи солі. Засипає в каструлю і заливає двома чашками води. Після кипіння рис накривають кришкою і на маленькому вогні варять 15 хв. Мішати не варто.

— Лист норі треба покласти гладким боком на стіл чи дошку і змазати водою із соєвим соусом. Тоді норі, які нагадують хрусткий папір, стають податливі, як тонка гума чи тканина. З одного боку розмістити утрамбований рис, на нього покласти порізані на смужки рибу і огірок. Також можна додати очищені креветки або крабові палички. Зверху начинку знову притрушую рисом і закатую руками в рулет. Для загортання ролів використовують коврик макісо. Але він коштує десь 40 гривень. А я навчилася загортати роли так щільно, що мені ніяке макісо не треба. Головне, щоб суші, коли їх нарізають, не розпадалися.

На тарілку слід викласти імбир трояндою

Рулет ріжуть на вісім частин гострим ножем. Перед цим лезо ножа потрібно занурити в холодну воду.

— На свята кожен рол можна прикрасити червоною ікрою. На тарілку викласти трояндою імбир. Узагалі-то ним перебивають смак, коли пробують роли з різними начинками. Але імбир можна їсти як приправу, бо він гострий і пекучий. А особливо мені подобається хрін васабі. У пластмасовій коробці продається світло-зелений порошок. Його розвести теплою водою. Чим більше води, тим васабі рідший і менш гострий. Я замішую його до консистенції пасти. А іноді ліплю гострі кульки.

На тарілці роли можна прикрасити морквою, салатом-латуком, шпинатом, сиром, присипати сезамом.

— Я навчилася їсти паличками. Спочатку занурюю суші в соєвий соус. Він солоний, тому рис під час варіння не солю. Потім намазую гострим васабі.

Порція домашніх суші обходиться в понад 6 грн, у кафе — 30–40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Порція домашніх суші обходиться в шість гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути