— Подільський борщ із вушками роблять із білих грибів та на буряковому квасі. Нарізують буряк кружальцями і заквашують на три дні у питній нехлорованій воді. Це пісна страва, її можна зустріти на подільському різдвяному столі, — каже гастрогід 41-річна Олена Павлова з Вінниці.
100 г грибів увечері промиває і замочує у воді. Вранці воду зливає, перемиває гриби. Кидає у велику каструлю, солить і варить. Знімає піну. Проварює 40 хв. Додає цибулину, корінь петрушки, чверть великої селери. Коли гриби готові — виймає і відціджує. Бульйон не виливає. Цибулю, селеру й петрушку виймає. Два великі буряки кладе в духовку — загортає у фольгу і пече 1,5 год. за температури 200°C. Остуджує, чистить і тре на тертці. Одну велику моркву подрібнює і підсмажує з олією.
— У бульйон кидаю підсмажену моркву, через 5 хвилин — чотири картоплини, розрізані начетверо. Підсолюю, перчу. Цибулину дрібно ріжу і засмажую до прозорості. Додаю чайну ложку цукру. Коли картопля майже готова — вкидаю натертий буряк і смажену цибулю. Як закипить — доливаю перецідженого бурякового квасу і ще чайну ложку цукру. Кладу лавровий лист. Борщ має настоятися кілька годин.
Наостанок роблять вушка.
— Гриби, які варилися для борщу, треба подрібнити, додати смаженої цибулі, посолити й поперчити. Зліпити маленькі вареники у формі вушок. Зварити в посоленій воді. Перед подачею викласти у тарілку вушка, залити гарячим борщем.
Коментарі