
— Хочу поділитися рецептом пляцка "Вишиванка". 30–50 років тому його пекли на весілля, подавали до солодкого столу з горішками, кошичками та лебедями. Пляцок із простим варенням, без кокоса, маку, сиру чи інших витребеньок, — каже 50-річна Леся Кравецька із Дрогобича Львівської області. Авторка кулінарної книжки "Львівські пляцки і торти. Прості і не дуже".
— Для шоколадного тіста просіюю 270 грамів борошна з 15 грамами темного какао та 7 грамами розпушувача. Перетираю зі 130 грамами нарізаного холодного масла або маргарину, 30 грамами смальцю, подрібненого на крихту. Додаю 25–35 мілілітрів 20-відсоткової сметани. Швидко замішую туге тісто. Загортаю в харчову плівку і кладу в морозилку на 45 хвилин.
Для ванільного тіста змішую пів кілограма просіяного борошна, 10 грамів розпушувача, 160 грамів холодного масла. Чотири жовтки збиваю з 40 грамами звичайного і 20 грамами ванільного цукру. Чайну ложку харчового амонію перемішую зі 100 мілілітрами 20-відсоткової сметани. Замішую тісто. Має бути м'яке. Ділю навпіл, розкачую пласти і викладаю у два застелені пергаментом дека розміром 22 на 32 сантиметри. Ставлю в холодильник на пів години.
500 грамів будь-якого кисло-солодкого варення перемішую зі 50 грамами манної крупи. Проварюю 5–7 хвилин і охолоджую. Якщо густе, цей етап можна пропустити.
Збиваю чотири білки зі 100 грамами цукру до стійкої піни. Вмішую 60 грамів картопляного крохмалю.
Охолоджені ванільні коржі змащую підготовленим варенням. На нього викладаю білкову піну, яку посипаю посіченими волоськими горіхами. Знадобиться десь 150 грамів. Зверху рівномірно натираю на крупній тертці шоколадне тісто.
Печу при температурі 180 градусів приблизно 30 хвилин. Охолоджую.
Для крему 400 мілілітрів молока збиваю вінчиком із двома яйцями, 150 грамами цукру, 25 грамами темного какао та 15 — кукурудзяного крохмалю. Помішуючи, доводжу суміш на слабкому вогні до загустіння. Охолоджую до кімнатної температури, загортаючи плівкою, щоб торкалася заварної маси. Тоді крем не вкриється шкіркою.
300 грамів м'якого масла добре збиваю. Не припиняючи, частинами вводжу заварну масу. Наприкінці вмішую чайну ложку розчинної кави і 15 мілілітрів коньяку.
Перемащую коржі кремом. Ставлю в холодильник на 12 годин.
Крендель сплітають у джгут
— У похмуру погоду приємно відчувати аромат випічки. Готую крендель із корицею. Він смачний і простий, — каже 36-річна Тетяна Кажанова-Пастухова з Києва.
— Для тіста змішую 250 мілілітрів води, 11 грамів сухих дріжджів, пів склянки цукру, дрібку солі, чотири-п'ять столових ложок олії та дві третини склянки борошна. Розмішую до густини сметани. Просіюю ще борошна. Замішую м'яке, еластичне тісто. Ставлю підходити приблизно на 2 години.
Розкачую прямокутником. Змащую олією. Посипаю сумішшю — 200 грамів цукру, 20 — кориці та 5 грамів ванільного цукру. Скручую у рулет. Посередині розділяю на дві смужки, недорізаючи до кінця. Сплітаю джгут і з'єдную кінці. Виходить віночок. Печу при температурі 180 градусів 30–35 хвилин.
Коментарі