Співачка 31-річна Лама (справжнє ім"я Наталія Дзеньків. — "ГПУ") п"ять років не їсть м"яса. Щодня вживає овочі, фрукти. Час від часу — рибу. П"є соки та червоне вино. Найбільше любить ведичну кухню, згідно з якою не можна їсти нічого вбитого. Бо це суперечить гармонії людини та природи.
Співачку запросили до столичного ресторану "Панорама" приготувати одну з її улюблених страв. Вона обрала сабджі.
— У перекладі з індійської це означає "овочі", — пояснює Наталія. — Зазвичай їх готують на воді. Для сухого сабджі варять без кришки, доки не википить уся вода.
Нарізати продукти для страви артистці допомагає шеф-кухар ресторану 32-річний Микола Осауленко. Для однієї порції потрібні дві картоплини, 200 г пекінської капусти, половина болгарського червоного перцю, 150 г натертої моркви, столова ложка зеленого горошку, два зубки часнику, півцибулини, 2 ст. ложки сметани, на кінчику ножа приправи карі, коріандру, тмину, чорного перецю, зерен гірчиці, кумину та кориці. Микола пропонує додати 100 г гарбуза, кілька гілочок цвітної капусти, трохи спаржі.
— У цій страві можна імпровізувати, — говорить Лама. — Основні інгредієнти — картопля, капуста, морква, тмин та карі. Можна пробувати різні комбінації овочів. Смачно з маленькими помідорами та кубиком замороженого шпинату. Його додають насамкінець.
Лама розігріває на одній сковорідці 50 грамів масла і кидає картоплю та моркву. На іншій протягом 2 хв. обсмажує приправи. Каже, важливо не перетримати їх на вогні, аби не втратили смакових якостей.
— Якщо кумин пересмажиться, то дасть гіркий присмак. Це зіпсує страву. Спеції готові, коли гірчиця починає підстрибувати.
До підрум"яненої моркви співачка додає капусту, цибулю, часник, перець. Далі — суміш спецій. Доливає трохи води і накриває кришкою. Овочі мають тушкуватися не довше 20 хв. Наприкінці заправляє сабджі сметаною та соком одного лимона. Досипає зелені й горошку.
— Цю страву мене навчили готувати кришнаїти. Прихильники бога Кришни також не їдять м"яса і славляться солодощами, зробленими на молоці. Я часто буваю в їхньому храмі на Куренівці (район столиці. — "ГПУ"). Купую там приправи, завезені з Індії.
Коментарі