Тернопілька Ірина Цимбалюк, 56 років, заготовлює на зиму понад сотню банок консервації. Роздає старим батькам, синові з невісткою, сестрі в Київ.
— Старші вже не мають сили в руках із банками возитися, та й тиск не дає стояти біля плити, — розповідає. — Молодим не до того, працюють, а їсти щось овочеве зимою треба. Сестра просто ледача, звикла закрутки по родичах брати. То накуповую овочі мішками і через день закатую за різними рецептами. Під весну вже не так вітамінів хочеться, як на столі є мариновані помідори, перець чи баклажанна ікра.
Купує 5 кг м'ясистого болгарського перцю. Обирає червоний і жовтий. Миє і чистить від перетинок, ріже начетверо. У 10-літровій каструлі із нержавійки кип'ятить 3 л води, додає по склянці 9% оцту та олії, 100 г меду. Також — дві столові ложки солі, по п'ять горошин чорного та духмяного перцю. Кидає 12 зубців часнику, три лаврові листки.
— Коли маринад закипає, закладаю поступово перець, щоб був покритий. Варю на середньому вогні 10 хвилин. Цього достатньо. Як довше — розвариться. Тоді виключаю вогонь і розкладаю перець у пропарені банки. Беру чотири літровки. Заливаю маринадом під горло і закатую. Перевертаю догори дном, замотую рушником і тримаю, доки не охолонуть.
Для чоловічої закуски робить гостріший маринад. На 5 кг перцю бере 300 г часнику, по 100 г зелені петрушки та кінзи. У 1,5 л води розчиняє 120 г солі, 250 г цукру. Додає склянку олії, п'ять лаврових листків, 12 горошин духмяного перцю.
— У розсіл даю перець без часнику. Доки 10 хвилин вариться, парю банки. Треба вісім півлітровок. Складаю в них перець шарами з часником і покришеною зеленню. Тоді в маринад доливаю склянку 9-відсоткового оцту, закип'ячую і — в банки. Накриваю кришками і стерилізую 20 хвилин. Закатую і тримаю перевернутими. Чимось накриваю.
За вірменським рецептом на 5 кг перцю бере вполовину менше помідорів. Також — кріп, базилік, петрушку, стручок гіркого перцю. По півсклянки оцту та олії, 100 г часнику, лавровий лист, перець горошком.
— Помідори пропускаю через м'ясорубку і варю 40 хвилин. Додаю оцет, три столові ложки цукру, олію та спеції. Варю ще 20 хвилин і вкидаю порізаний солодкий перець. Тримаю на вогні ще стільки само, додаю порізані зелень і часник. За 10 хвилин кришу таблетку аспірину і закриваю закуску в пропарені банки. Стерилізувати не треба.
Коментарі