— Хумус — економна і проста страва у вигляді паштету. Може бути водночас і закускою, і гарніром. Його їдять, зачерпуючи з миски шматочком лаваша, — каже сирієць Хусам Альямані, шеф-кухар ресторану "Ін Муд", що на столичному Подолі.
Готує хумус із нуту — турецького гороху.
— Містить знежирений і якісний білок. У нас, на Сході, вкорінилася традиція їсти його мало не щодня, — каже Хусам. — Якщо не знайшли нуту, то можна взяти звичайний горох.
Нут промиває й заливає холодною водою. Залишає на ніч.
— Я закладаю в каструлю 300 грамів нуту, заливаю літром води. Варю годину. Щоб горох вийшов красивим і жовтим, потрібно зняти пінку, яка з'являється при закипанні. Може стати сірим. Солити слід у кінці приготування. Інакше не провариться і лишиться твердим. Додаю солі на кінчику ножа.
У кавомолці подрібнює пів чайної ложки зіри. 50 г кунжуту підсушує на сковорідці без олії і теж подрібнює. Крупно ріже цілу цибулину й два зубки часнику.
— Зливаю воду зі звареного гороху. У мисці перемішую із цибулею і часником. Додаю подрібнені кунжут й зіру, трохи солю і перчу. Хто любить кисле, може влити чайну ложку соку лимона. Все ретельно дрібню блендером до однорідності. Вийде смачна паста. Її можна намазувати на хліб, сухарики, їсти з печеними овочами.
Коментарі