четвер, 10 лютого 2011 04:30

Обсмажену гречку варять без води

Автор: фото з сайта www.copypast.ru
  П’ять хвилин гречку обсмажують на деку в духовці
П’ять хвилин гречку обсмажують на деку в духовці

— У мене вдома каші ніхто не любив. Ні пшоняної, ні пшеничної. Заледве голубці з рисом їли. А так бульба або макарони. Аж поки невістка Оля не вичитала якусь там дієту на кашах. І так смачно почала їх готувати, — розповідає львів'янка 48-річна Марія Бакович.

Головний секрет смачної каші — крупу перед варінням треба посмажити.

Якщо варите звичайним способом, воду радить використовувати кип'ячену. Одразу додати трохи олії і солі. Співвідношення води і крупи — один до двох. Ні в якому разі не перемішувати крупи, не заглядати під кришку. Вона має щільно накриватися. Варити в металевій каструлі з грубим дном.

— А можна й інакше. Перебрану й вимиту крупу висипте на деко не дуже товстим шаром. І обсмажуйте в духовці десь хвилин 5–7. Якщо робити це на плиті у сковороді, треба помішувати, бо пригорить. То так само, як смажити сємушки. Обсмажена крупа гарно пахне і дуже розсипчаста. Далі наполовину наповніть водою глибоку сковорідку і поставте у неї чавунець. Зверху на кашу покладіть трохи вершкового масла, чавунець накриваєте картонкою, потім кришкою. Потім все це ставите в розігріту духовку. Каша буде томитися кілька годин.

У зварену крупу за смаком додають цукор, мед, подрібнені волоські горіхи, сир, цибулю, моркву чи гарбуз.

Перед тим, як готувати перловку, її слід замочити на 10–12 год. Потім відварити в підсоленій воді. Полити смаженими на маслі грибами, цибулею та морквою.

— Невістка з перловки робить салат. Її варить, залишки води зливає. Додає зелений горошок, порізані варені яйця і курячу грудку. Заправляє оливковою олією. Можна майонезом.

Із кукурудзяної крупи Ольга варить мамалигу. У чавун з трьома склянками киплячої води засипає склянку кукурудзяного борошна середнього помолу. Варить, поки не загусне. Весь час помішує, інакше пригорить. Густу мамалигу перекидає на дощечку у центрі столу, розрізає її ниткою.

— На одну тарілку ми кладемо порізану бринзу у сметані, на іншу — тушковане м'ясо або шкварки. Відламуємо кашу пальцями і мокаємо.

Пшоняну крупу слід кілька разів промивати холодною водою. Інакше гірчитиме. Потім залити окропом і процідити.

— Горшок змащуємо маслом, викладаємо пшоно, зверху ізюм і курагу. Все легко перемішуємо, заливаємо холодним молоком. Трохи солимо й цукруємо. Готуємо у духовці десь біля години. Має утворитися золота скоринка.

Зараз ви читаєте новину «Обсмажену гречку варять без води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути