Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2009 17:45

Начинка у лазаньї може бути яка завгодно

Автор: фото: REUTERS
  У кулінарному телешоу колишній президент США Білл Клінтон із дружиною Хілларі готували італійську лазанью. М’ясну начинку вони перемежовували пластами з тіста
У кулінарному телешоу колишній президент США Білл Клінтон із дружиною Хілларі готували італійську лазанью. М’ясну начинку вони перемежовували пластами з тіста

Киянка Вікторія Герасимова, 25 років, навчилася готувати італійську лазанью вдома, щоб не шукати щоразу компанію для походу в ресторан.

Страва приготована з шарів тіста упереміш із шарами начинки. Начинка в ній має гармоніювати з тістом. В Італії тісто часом забарвлюють у червоний або зелений колір. Додають шпинат або томатну пасту.

— Люблю італійську кухню, але з часом піца набридла, почала замовляти лазанью. Поїла раз, поїла ще — сподобалося. Вирішила навчитися готувати самостійно.

Запрошує на невеличку, щільно заставлену меблями кухню. Посередині стоїть стіл, а на підвіконні горщики з трояндами.

Пласти для лазаньї Вікторія купує у супермаркетах у відділах із макаронами. Велика пачка коштує приблизно 45 грн.

— Якось не було грошей купувати ці коржики, і я знайшла в Інтернеті рецепт, по якому замість листів можна було класти підварені великі макарони або робити тісто самостійно. Як на вареники — мука, вода, пара яєць і сіль.

Тісто має бути крутим, але еластичним. Точні пропорції, каже Вікторія, назвати важко — кожного разу виходить по-різному. Головне, щоб до рук не липло. Готове тісто тоненько розкочує, ріже на невеликі прямокутники. Відкладає сушитися. Починає готувати начинку.

— Начинка може бути яка завгодно — хтось смажить м"ясо з помідорами, хтось робить рагу з овочів, хтось кладе фарш. Якось мені захотілося зробити з консервованим тунцем. І що б ви думали — вийшло смачно. Головне, щоб подобалися продукти, які кладете до лазаньї.

Бере кілька баклажанів, перець, помідори та зелень, дрібно кришить і викидає на сковорідку з олією.

Соус готує зі смаженої цибулі, часнику й підварених помідорів

— Оскільки я бережу фігуру, частіше готую собі овочеву лазанью. А ось коли до мене мають завітати гості, особливо чоловіки, обов"язково м"ясну. До речі, вигідна страва для зустрічі гостей — незвична, бо не кожна фанатка італійської кухні вміє її готувати, і ситна.

Соус готує зі смаженої цибулі, часнику й підварених помідорів. Класичний соус для лазаньї — бешамель.

— Для бешамелю беру 100 грамів масла, розтоплюю, вкидаю туди пару ложок борошна, перемішую. Окремо кип"ячу в літрі молока два листочки лаврового листя. Потім викидаю листя і змішую обидві частини. Трохи покипіло і вбік.

На дно форми для випічки Вікторія Герасимова наливає трохи соусу, кладе пластини з макаронів, зверху начинку, промазує соусом, посипає тертим сиром. Шари чергує. У кінці заливає соусом, щоб не пригоріло.

30–40 хв. страва печеться.

— Знаєте, якщо купити гарного вина та дістати красиві тарілки, то спокійно можна  думати, що ти не в Києві, а десь у Римі. Особливо, якщо у вікно на смітник не дивитися.

До святкової лазаньї Вікторія готує легкі овочеві салати та купує червоне вино.

Сергій Костецький додає часник

— Уперше я спробував лазанью в гостях у друзів, — ділиться переможець проекту "Танці з зірками" Сергій Костецький. — Запашна, соковита та смачна — ми буквально змели її зі столу за хвилини. А після вечері я детально розпитав господиню про рецепт, і тепер часто готую її вдома. Найголовніше — вибрати правильні інгредієнти. Наприклад, я обожнюю готувати грибну чи м"ясну лазаньї.

Завжди додає у страву зелень: кріп, петрушку й базилік.

Мій секрет — не надто дрібно порізаний часник. Це надає страві особливого присмаку.

Зараз ви читаєте новину «Начинка у лазаньї може бути яка завгодно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути