пʼятниця, 04 лютого 2011 04:45

На теплому молоці пиріжки виходять пухкими

Автор: фото: Ірина ГРЕБЕНЮК
  Марія Кравчук із Вінниччини начиняє пиріжки маком, сиром або яблуками
Марія Кравчук із Вінниччини начиняє пиріжки маком, сиром або яблуками

50 років Марія Кравчук із райцентру Іллінці на Вінниччині пече весільні короваї. Удома особливо смачні в неї виходять солодкі пиріжки із начинкою.

— Щоб пиріжки були пухкими, тісто замішую на кислому і солодкому молоці, — розповідає 80-річна Марія Кравчук. — Розпушувачів не використовую, бо це хімія. Беру по півлітра того і того молока. Трохи підігріваю. Якщо молочко буде теплим, у ньому скоріше "погуляють" дріжджі. Для замішування тіста в мене є дві миски — емальована та пластмасова. Не можна брати алюмінієву — її тісто не любить. Надливаю трошки молока в миску і кидаю дріжджі та ложку цукру. Чекаю, доки дріжджі підійдуть і запіняться. У решту молока кидаю 100 грамів маргарину, щоб він розтав. П'ять яєць збиваю ложкою з двома стаканами цукру. Збиті яйця змішую із молоком, дріжджами та маргарином, додаю 100 грамів олії, чайну ложку солі та пачку ванільки. Муки сиплю стільки, скільки вбере тісто. Воно не має бути дуже м'яким, бо не підійде.

Кравчук каже, добре вимішане тісто стає гладким на дотик.

— Учу онучок так: "Візьми тісто в руку і стисни. Якщо воно пролазить крізь пальці, значить готове для випікання". Щоб підійшло, ставлю біля теплої батареї.

Найбільше люблю із сиром. Якщо робити з яблуками, то перед цим потрібно їх накришити, посипати цукром і залишити на деякий час, щоб стекла юшка. Класти начинку потрібно посередині тіста і заліплювати акуратно. На край не ложити. Кожен пиріжок вмочую в олію боками і "носиками". На деко складаю один коло одного, але не дуже близько. На 20 хвилин залишаю пиріжки, щоб ще трохи підросли. Зверху мащу збитим яйцем.

Марія Власівна бере в руки дерев'яну лопату і зі словами "Господи, благослови" саджає пироги в піч на півгодини. Готові накриває рушником, щоб не засохли.

Зараз ви читаєте новину «На теплому молоці пиріжки виходять пухкими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути