— Колись свекруха привезла ціле відро дерену, а як його їсти — ніхто не знає, — сміється вінничанка Ольга Поляк, 30 років. — На смак ягоди дерену (його називають кизилом. — "ГПУ") кислуваті, трохи приторні. Так просто не з"їси, пробувала варити варення — недобре. А тоді вичитала в якійсь книжці рецепт морсу, готувати просто, і смачно.
Ольга бере 250 г ягід, склянку цукру і заливає холодною водою, щоб покрила ягоди. Ставить на невеликий вогонь, щоб закипіло. Варить 15 хв., тоді гарячі ягоди протирає крізь сито. Кісточки відділяє, м"якоть додає у відвар, в якому варились ягоди, ще раз кип"ятить.
— Напій незвичний на смак, кислувато-гіркуватий, але добре втамовує спрагу. Він краще смакує холодним. Діти ще люблять, коли я з морсу готую ріденький кисіль. Усе так само, тільки наприкінці додаю половину столової ложки крохмалю. Киселем поливаю густу манну кашу, називаю це крутим названієм — пудинг із киселем.
Коментарі