— Крашанки на Великдень фарбую лише природними матеріалами. Маю 2-річного сина. Він усе тягне до рота. Якщо яйця будуть вкриті штучними барвниками, доведеться чатувати, щоб не наївся хімії, — розповідає Лариса Вернацька, 36 років, із Самбора на Львівщині.
— Основних кольорів — вісім. Для блакитного беру листя червоної капусти, для зеленого — шпинат, коричневого — цибулиння. Фіолетовий виходить із морожених ягід чорниці, помаранчевий — із морквяного соку, жовтий — куркуми, рожевий — буряка, а золотий — із суміші лушпиння грецького горіха та цибулиння. Дрібно ріжу кожен барвник. Заповнюю ними літрові банки. Тоді заливаю водою й лишаю на добу.
Наступного дня Лариса замочує на годину в солоній воді яйця, а потім варить 5–8 хв.
— Кожен барвник ставлю в невелику каструлю на 20 хвилин. Коли перекипить — додаю три ложки оцту та три ложки солі. Перемішую, проціджую й опускаю у рідину варені яйця. Що довше будуть у фарбі, то кращий ефект.
Щоб крашанки гарно блищали, Лариса натирає їх маргарином.
Коментарі