Полтавка 55-річна Людмила Рибченко готує штучне молозиво за родинним рецептом. Справжнє — дає корова в перші сім днів після народження теляти. Воно збагачене білком, нормалізує роботу шлунка, зміцнює імунітет. Саморобне нічим не відрізняється.
— Збиваю 12 яєць і додаю туди 400 грамів згущеного молока. Для кращого запаху та смаку висипаю пакетик ванільного цукру. Збиваю й одночасно з цим кладу 50 грамів масла, поступово вливаю 1,5 літра молока. Можна домашнього, можна купованого, обезжиреного. Аби не соєве.
Коли суміш стає однорідною, без грудок, господиня виливає в каструлю. Ставить у духовку на 40 хв.
— Температура має бути 150-180 градусів. Доки запікається, чіпати страву не можна. Їмо, як охолоне. Із 1,5 літри молока вийде дві порції хорошого молозива. Термін придатності як і в будь-якого білкового продукту — три дні в холодному місці.
Людмила дістає каструлю з готовим молозивом. Зверху рум'яна скоринка.
— Можна замість купованої згущонки класти домашню. Я її роблю за рецептом своєї бабусі. Із 1,5 літра свіжого молока виходить 700 грамів згущеного. На вогонь ставлю каструлю з водою. Усередину кладу меншу посудину з молоком. Воду в каструлі довожу до кипіння. Годину держу молоко на такій водяній бані. Потім його ставлю на умєрєнний відкритий вогонь, якщо поставити на великий, може вспінитися і збігти. Повільно всипаю 350 грамів цукру й помішую, доки половина не википить. Після цього ставлю, щоб охолонуло.
Коментарі