Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2013 06:15

Молочне порося маринують два дні

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.kushaem.biz
  Готове порося поливають розтопленим вершковим маслом. Прикрашають квітами з помідорів, моркви та огірків
Готове порося поливають розтопленим вершковим маслом. Прикрашають квітами з помідорів, моркви та огірків

53-річна Анастасія Мицик зі Стрия на Львівщині понад 10 років запікає молочних поросят. Їх замовляють на весілля, бенкети та Великдень. Просить 250 грн за кілограм страви.

— На сезон весіль улітку і восени готую двічі, а то й тричі на тиждень, — розповідає. — Живих свиней беру в господарів із сусіднього села. Купую тритижневих молочних поросят за 250-300 гривень. Найкраще годяться 6-7-кілограмові. Добре пропечуться, і м'ясо найніжніше. Одного такого вистачить на сім-десять гостей. Якщо на святі багато людей, краще замовити два.

Запікає у старій печі у літній кухні. Натоплює її зранку. Чоловік коле порося, виймає нутрощі та обсмалює. Готову тушку заливає водою у діжці й залишає на дві доби. Тричі міняє воду. Лівер ховає в холодильник.

— Перед готовкою ще раз ошпарюю окропом. Трохи посипаю мукою тушку і обшкрібаю шкуру від щетини, — говорить господиня. — Особливо добре шкребу в складках за вухом та на ногах. Грудну частину черевця розрізаю від шиї до хвоста, вимиваю середину. Насухо витираю рушником.

Господиня натирає тушку зсередини та ззовні сіллю й соком двох лимонів. Іззовні ще й олією. Залишає на півгодини. Тим часом відварює у підсоленій воді нирки, печінку, серце. Перекручує на м'ясорубку із трьома зубцями часнику, жменею чорносливу. Додає дрібно порізані дві великі цибулини та стільки ж морквин.

— Окрім ліверної начинки, можна ще й додати і відварену гречку. Виходить смачно і більше. Фаршем щільно начиняю черевце, міцно зашиваю грубими нитками.

Кладе тушу на деко черевом донизу. Підкладає дві па­лички.

— Це щоб шкіра не пристала до металу, — пояснює. — На вуха і рильце вдягаю папір для запікання, змащений олією, або фольгу. А то завугляться. Щоб у роті добре все пропеклося, запихаю туди волоський горіх. Передні і задні ніжки зв'язую, аби не розійшлися.

На деко виливає склянку води і ставить у розігріту до 170°C піч.

— Із поросяти стікає жир. Для рум'яної скоринки поливаю ним що 15 хвилин. Перевертати і збільшувати температуру не треба. Запікаю 2–3 години.

Коли страва трохи охолола, господиня розрізає і виймає нитки, горіх, викладає тушу на тацю. Поливає розтопленим вершковим маслом. Прикрашає квітами із помідорів, моркви та огірків. На спині й голові малює сіточку з майонезу. У зуби запихає невелике яблуко.

Порося фарширують омлетом

Львів'янка Світлана Дуб, 35 років, начиняє молочне порося сумішшю шинки, гречаної каші та яєчного омлету.

— Деколи фарш гості швидше їдять, ніж м'ясо, — каже.

Відварює 1 кг гречки. 200 г вареної шинки нарізує кубиками. Смажить чотири омлети із шести яєць — по два окремо з білків і жовтків.

— Видаляю зі свині всі кістки, крім голови і ніжок. У черевце напихаю гречки, перчу. Потім кладу другий шар шинки і порізаний кубиком омлет. Перекладаю листям чорної смородини для аромату. Зашиваю, ставлю в духовку пектися на 2 години.

Готове порося охолоджує і великим ножем ріже на три частини. Якщо ще тепле — фарш розпадеться, а холодне — триматиметься купи. Викладає великі шматки на тацю, прикрашає овочами.

Зараз ви читаєте новину «Молочне порося маринують два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути