понеділок, 24 лютого 2020 07:55

Мереживні млинці роблять дірявою пляшкою

Автор: etnosoft.com.ua
  Млинці начиняють смаженим шпинатом і подрібненим арахісом. Додають тертий сир,  аби тепла начинка була тягуча
Млинці начиняють смаженим шпинатом і подрібненим арахісом. Додають тертий сир, аби тепла начинка була тягуча

2020 року Масляну відзначають із 24 лютого по 1 березня. У цей період заведено смажити налисники. Щоб урізноманітнити страву, варто щодня змінювати начинку.

— Навчилася пекти мереживні млинці, — говорить киянка Маргарита Грищук, 58 років. — Щоб не випадала серединка, начинка має бути порізана крупними шматками. Коли готую грибні чи м'ясні налисники, то ще кладу лист салату. Він закриває дірки і додає страві соковитості.

Змішую три яйця, пів літра теп­лого молока і половину склянки води. Сиплю борошно, щоб тісто стало, як густа сметана. Додаю три столові ложки олії, дрібку солі та столову ложку цукру. Перемішую. Потрібно, щоб олія розчинилась у тісті, а не стояла зверху.

Вода й молоко мають різну щільність, і млинці виходять у дірочку. Можна замішувати на газованій воді. Вона додасть млинцям пишності.

Тісто переливаю у пляшку. У кришці роблю два отвори цвяхом. Через них буде витікати тісто. Воно лягатиме не щільно, а утворить сітку. Так вийдуть мереживні млинці. На розігріту сковороду наливаю столову ложку олії. Далі з пляшки вижимаю візерунками тісто і смажу млинці.

Для начинки обсмажую приблизно 3 хвилини 200 грамів мороженого шпинату. Кидаю жменю подрібненого арахісу й натираю 50 грамів твердого сиру. Як тільки він починає тягнутися, знімаю з плити й загортаю у млинці.

Коли хочеться ситнішої страви і нема часу гратися з мереживними млинцями, готую звичайні та начиняю печінкою.

Промиваю 300 грамів курячої печінки. Смажу 10 хвилин і додаю порізану цибулю. Коли та стане прозорою, натираю невелику морквину. Смажу 2–3 хвилини. Знімаю зі сковороди і додаю 50 грамів вершкового масла. Начинку перемелюю блендером і викладаю по одній столовій ложці на кожен млинець. Згортаю мішечком та зав'язую стеблом зеленої цибулі.

На десерт змішую ягоди з коньяком. Збиваю блендером 300 грамів кисло-молочного сиру і додаю дві столові ложки цукру. У каструлю наливаю по три столові ложки коньяку й води. Додаю столову ложку цукру і доводжу до кипіння. У цей сироп кладу склянку вишень і три бутони гвоздики. Зменшую вогонь і проварюю 3 хвилини. Виймаю ягоди і перемішую із сиром. Змащую сирково-вишневою масою млинці, скручую їх конвертом. Поливаю сиропом, в якому варились вишні.

— З млинців готую торт із ніжним сирним кремом, — розповідає 42-річна Валентина Чернишова з Чернігова.

— У склянці теплої води розчиняю чайну ложку сухих дріжджів. Додаю половину чайної ложки солі та столову ложку цукру. Просіваю 200 грамів борошна та змішую із дріжджами. Наливаю пів склянки молока. Перемішую до однорідності. Ставлю у тепло на годину до утворення піни.

Розігріваю дві столові ложки вершкового масла. Збиваю двоє яєць із трьома столовими ложками цукру в пишну піну. Додаю розтоплене масло і знову збиваю. Сип­лю дві столові ложки какао та одну — розпушувача. Наливаю дві столові ложки олії і добре перемішую, щоб не було грудок. Вкидаю до тіста і перемішую. Залишаю у теплі на пів години.

Смажу млинці та охолоджую. Для крему в глибокій мисці блендером збиваю 500 грамів сиру зі 150 мілілітрами домашньої сметани. Додаю цедру одного лимона і дві столові ложки цукру. На плоску широку тарілку кладу млинець. Мащу вареним згущеним молоком і накриваю іншим. Наступний змащую сирним кремом. Так чергую начинки. Зверху посипаю тертим чорним шоколадом.

Зараз ви читаєте новину «Мереживні млинці роблять дірявою пляшкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути