— Уже третій рік роблю мед із динь. Рецептом поділився мій дід Митя. Він варив сам, нікому не довіряв, — каже 23-річний Іван Білий із села Білолісся на Одещині. — Я беру три сорти динь: Колхозниця, Репанка, Цесарка.
Колхозниця — це кругленька, маленька, соковита динька, виростає не більше як 1–1,2 кілограма, шкірка в неї гладенька. Репанка — цукристіша, має трохи видовжену форму, шкірка в неї покрита полосочками-царапинами, ніби порепана. А Цесарки на смак найніжніші, хоч і не такі солодкі. Насіння в них зібране в качанчик. Тому різати їх треба не навпіл, а на продольні скибочки.
Помиті дині розрізає, вичищає насіння та зрізує шкірку. Ріже кубиками:
— Можна мілкими, все одно їх потім треба пропустити через м'ясорубку. Отриману кашу проціджую через марлю у велику емальовану каструлю. Доводжу до кипіння. Шумівкою збираю піну.
Суміш пропускає крізь кілька шарів марлі.
— Проціджений сік ставлю на помірний вогонь. Мед має уваритися п'ять разів. У мене з 10 кілограмів каші виходить близько 2 літрів готового меду. Він дуже запашний.
Готовність можна перевірити, лишивши краплю на тарілці. Холодний готовий мед не розтікається.
— Його розливаю у стерилізовані банки. Закатую. Коли банки закупорені, їх не треба перевертати, як зазвичай. Через одну-дві доби мед можна виносити у льох.
Коментарі