"Із такою їжею ваш холодильник ніколи не буде порожнім", — продавець сувенірів на Андріївському узвозі в Києві вмовляє огрядну жінку купити штучні бутерброди з червоною та чорною ікрою. Та сміється і витягає гаманець. Бутерброд, не загортаючи, кладе у сумочку. Торгівля бутафорною їжею триває до пізнього вечора.
— Покупці постійно перепитують, чи воно справжнє. Кажуть: "Це б гостям на стіл поставити!" — підходить до розкладки керівник сувенірної майстерні Вадим Островський, 38 років.
Найскладніша сувенірна страва Вадима — кілька видів ікри та грибів, хліб, сало, огірки на одному блюді. Із чого вони зроблені, майстер не каже. Зізнається лише, що іноді використовує борошно, воду і сіль, фарбує та лакує звичайний хліб.
— Недавно бачив автомат Калашнікова, зроблений із хліба. Його не відрізниш від звичайного. Це кажу, як колишній військовий.
Коропа посипає приправою й барбарисом
Сувенірні бутерброди з салом найбільше купують росіяни. Вони замовили Вадиму зробити портрет Путіна в ікрі.
— Зроблю у червоній і чорній ікрі та відішлю до Росії, — ділиться Вадим. — Через ті бутафорні бутерброди з ікрою й сам почав частіше її купувати. Готую бутерброди з маслом. Але найбільше люблю готувати рибу. Народився біля моря, в російському Калінінграді.
Майстер любить юшку з трьох видів риби. Шматки вугра, судака і ляща кидає у холодну воду разом із зеленню і нечищеною цибулею. Її в кінці приготування дістає з юшки. За 30–40 хв. страву подає до столу.
— Уха должна томитися на невеликому вогні, не менше як півгодини, — пояснює чоловік.
Друг навчив Вадима фарширувати коропа шматочками яблука та невеликою цілою цибулею. Зверху рибу посипає приправою, барбарисом, надрізає ножем у кількох місцях. Запікає в духовці з півгодини.
Киянин також радить приготувати морожену скумбрію. Із жирної свіжомороженої риби витягає хребець та кістки. Кожну філейку солить, перчить, кладе лавровий лист. Частинки скумбрії з"єднує, тугенько скручує їх ниткою і кладе у морозилку. На третій день ріже тоненькими скибочками і їсть, не розморожуючи.
— Обалдєть, яка смачна, — поправляє вуса худорлявий чоловік.
Зізнається, що має одну погану звичку, — п"є забагато кави. Проте з найдешевшого "Форду" вміє приготувати чудовий напій. Каву варить довго у турці на дуже маленькому вогні. Як помічає, що от-от має з"явитися перша бульбашка, знімає турку з вогню. Тричі доводить каву до кипіння.
Баранину тушкують із сушеними фруктами
Вадим Островський баранину тушкує з сушеними східними фруктами.
— У гусятниці обсмажую шматочки баранини, — ділиться Вадим. — Додаю горіхи, кілька видів родзинок, райські яблука, курагу, банан можу подрібнити, цибулю. Часто з"являються нові сушки, то додаю і їх. Усе заливаю олією, краще оливковою, і довго тушкую. Тільки з фруктами не перестарайтеся, бо страва вийде солодкою. М"яса все-таки має бути більше.
Коментарі