Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2007 14:31

Мариновану скумбрію смачно їсти замороженою

"Із такою їжею ваш холодильник ніколи не буде порожнім", — продавець сувенірів на Андріївському узвозі в Києві вмовляє огрядну жінку купити штучні бутерброди з червоною та чорною ікрою. Та сміється і витягає гаманець. Бутерброд, не загортаючи, кладе у сумочку. Торгівля бутафорною їжею триває до пізнього вечора.

— Покупці постійно перепитують, чи воно справжнє. Кажуть: "Це б гостям на стіл поставити!" — підходить до розкладки керівник сувенірної майстерні Вадим Островський, 38 років.

Найскладніша сувенірна страва Вадима — кілька видів ікри та грибів, хліб, сало, огірки на одному блюді. Із чого вони зроблені, майстер не каже. Зізнається лише, що іноді використовує борошно, воду і сіль, фарбує та лакує звичайний хліб.

— Недавно бачив автомат Калашнікова, зроблений із хліба. Його не відрізниш від звичайного. Це кажу, як колишній військовий.

Коропа посипає приправою й барбарисом

Сувенірні бутерброди з салом найбільше купують росіяни. Вони замовили Вадиму зробити портрет Путіна в ікрі.

— Зроблю у червоній і чорній ікрі та відішлю до Росії, — ділиться Вадим. — Через ті бутафорні бутерброди з ікрою й сам почав частіше її купувати. Готую бутерброди з маслом. Але найбільше люблю готувати рибу. Народився біля моря, в російському Калінінграді.

Майстер любить юшку з трьох видів риби. Шматки вугра, судака і ляща кидає у холодну воду разом із зеленню і нечищеною цибулею. Її в кінці приготування дістає з юшки. За 30–40 хв. страву подає до столу.

— Уха должна томитися на невеликому вогні, не менше як півгодини, — пояснює чоловік.

Друг навчив Вадима фарширувати коропа шматочками яблука та невеликою цілою цибулею. Зверху рибу посипає приправою, барбарисом, надрізає ножем у кількох місцях. Запікає в духовці з півгодини.

Киянин також радить приготувати морожену скумбрію. Із жирної свіжомороженої риби витягає хребець та кістки. Кожну філейку солить, перчить, кладе лавровий лист. Частинки скумбрії з"єднує, тугенько скручує їх ниткою і кладе у морозилку. На третій день ріже тоненькими скибочками і їсть, не розморожуючи.

— Обалдєть, яка смачна, — поправляє вуса худорлявий чоловік.


Зізнається, що має одну погану звичку, — п"є забагато кави. Проте з найдешевшого "Форду" вміє приготувати чудовий напій. Каву варить довго у турці на дуже маленькому вогні. Як помічає, що от-от має з"явитися перша бульбашка, знімає турку з вогню. Тричі доводить каву до кипіння.

Баранину тушкують із сушеними фруктами


Вадим Островський баранину тушкує з сушеними східними фруктами.
— У гусятниці обсмажую шматочки баранини, — ділиться Вадим. — Додаю горіхи, кілька видів родзинок, райські яблука, курагу, банан можу подрібнити, цибулю. Часто з"являються нові сушки, то додаю і їх. Усе заливаю олією, краще оливковою, і довго тушкую. Тільки з фруктами не перестарайтеся, бо страва вийде солодкою. М"яса все-таки має бути більше.

Зараз ви читаєте новину «Мариновану скумбрію смачно їсти замороженою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути