— Печиво "Лимончики" — моє фірмове. На вигляд справжні цитруси, на смак — дуже ароматні, — каже вінничанка 35-річна Олеся Гріщенко.
Розтирає у блендері півсклянки цукру та півпачки вершкового масла. Додає два жовтки, по чайній ложці цедри лимона, розпушувача та ванільного цукру, дрібку солі. Поступово всипає 0,5 кг пшеничного борошна.
— Муку додаю малими порціями. Тому на замішування йде близько півгодини. Зате тісто виходить дуже ніжне. Обгортаю у харчову плівку і на годину залишаю в холодильнику, — розповідає господиня.
Тим часом готує начинку. Змішує два білки, склянку підсмаженого подрібненого мигдалю, півсклянки — цукру, половину чайної ложки ванільного цукру та одну — цедри лимона.
— Має вийти густа маса. Якщо начинка рідка, додаю ложку мелених сухарів. Якщо густа — ложку молока, — продовжує. — За годину дістаю тісто. Ділю на три частини, бо так зручніше. З одного шматка розкочую тонкий пласт. Широкою чашкою вирізаю кружки діаметром 7–8 сантиметрів. На кожен викладаю десертну ложку начинки. Закриваю спочатку одну сторону, потім іншу. Защіпую на кінцях, щоб надати форму лимона. Поки перша порція печеться, роблю лимончики з інших двох частин тіста.
Деко застилає пергаментом, присипає борошном та викладає печиво. Випікає у духовці при 180° 25–30 хв., залежно від товщини печива. Готове охолоджує та прикрашає.
— Беру склянку молока, додаю дві-три краплі жовтого харчового барвника. В окрему миску насипаю склянку цукру. Занурюю печиво в молоко, а потім обвалюю в цукрі. Кінчики роблю зеленими за допомогою харчової фарби.
Коментарі