— Чорну бузину сприймають як декоративну рослину, — каже 55-річний Андрій Ковальчук із Хмельницького. — Але, окрім естетичної функції, вона має лікарські властивості — як протизапальний і антибактеріальний засіб. Колись сушив суцвіття і додавав до чаю, а торік уперше приготував лікер.
Збирає 15 суцвіть бузини, які повністю розпустилися. Варто зривати після полудня при сонячній сухій погоді. Ретельно перетрушує й оглядає, щоб не потрапили посохлі квіти, сміття чи комахи.
— Суцвіття не треба мити, щоб залишився нектар. Їх слід використати протягом кількох годин. П'ять лимонів мию в гарячій воді і насухо витираю. Знімаю верхню жовту частину шкірки без білої м'якоті. Цедру і суцвіття викладаю в скляну ємність для настоювання, туди ж видавлюю сік з очищених лимонів, — каже Андрій Ковальчук.
Вливає 1 л горілки, перемішує і герметично закриває. Ставить у темне місце з кімнатною температурою.
— Через добу варю сироп. Вливаю півлітра води в каструлю і додаю півкілограма цукру. Доводжу до кипіння і варю 3–5 хвилин на слабкому вогні. Знімаю піну. Відставляю з плити й охолоджую до кімнатної температури.
Додає холодний сироп у ємність з квітками, перемішує.
— Два дні напій настоюється. Проціджую, видаляю суцвіття, але залишаю цедру. Залишаю на три тижні. Готовий лікер пропускаю крізь марлю та вату. Стежте, щоб не потрапили дрібні частинки. Напій можна підсолодити.
Розливає у пляшки, герметично закриває.
— Щоб смак стабілізувався, лікер ставлю на два-три дні в холодильнику або підвалі. Після цього вже готовий для вживання. Виходить середньої міцності з легким квітково-цитрусовим смаком, — каже Андрій Ковальчук.
Коментарі