пʼятниця, 15 липня 2011 06:15

Квасолевий суп варять на молоці

Автор: фото з сайта www.pitatelno.com
  На три літри квасолевого супу треба півлітра молока, 250 грамів сметани і ложку борошна. Усе збивають і вливають до картоплі, м’яса і спаржевої квасолі
На три літри квасолевого супу треба півлітра молока, 250 грамів сметани і ложку борошна. Усе збивають і вливають до картоплі, м’яса і спаржевої квасолі

28-річна Наталя Молдаван готує понад 100 страв для туристів, які зупиняються в її хаті в селі Лисичово Іршавського району Закарпатської області. Меню розписане так, щоб протягом тижня жодна страва не повторилася.

— Люди просять приготувати деякі страви ще раз, — заходить на маленьку кухню Наталя. Тумби і газова плита розташовані так, що до будь-чого можна дотягнутися рукою. — Особливо уподобають м'ясні супи на молоці. Часто варю із лопатками (спаржева квасоля. — "ГПУ") з паприкою. Якщо лопатки в банці варені (консервовані. — "ГПУ"), то їх треба в послідню очерідь класти, щоб не розварилися. А якщо вони свіжі з города, то треба першими в кип'яток класти. Додаю кішки — шкірки від копченого сала і кусочки копченого м'яса. Ми його коптимо на черешні, вишні, щоб запах гарний був. Потом картошку скибочками ріжу і кидаю в суп. Далі збиваю молоко, муку і сметану. На 3 літра супу півлітра молока, 250 грам сметани і ложку муки треба. Коли не лінуюся, то муку піджарюю до золотистого цвєта. Із такою мукою суп ліпший.

Коли квасоля майже готова, Наталя Молдаван ллє в каструлю молоко.

— Як ложкою розмішую, вода має бути білою. Якщо синюшна, значить молока пожаліла, треба ще додати. Потом жарю на смальці цибульку, морковку і кидаю багато паприки, щоб колір супа був червоний. Зажарку викидаю в каструлю. Можна ще спецій добавити: перчику, куркуми, кропу, петрушки. Довго варю, години півтори. Там главне, щоб молоко жирне було і сметани не пошкодувати.

Гарніри Наталя присипає консервованою бринзою.

— Мну бринзу руками, щоби вона як творог стала, розсипчаста. Якщо мало солена, досолюю. На кілограм кидаю чотири ложки слівочного масла і перетираю. Напаковую її тугенько в літрову банку. Тоді ставлю в каструлю і кип'ячу чверть години. Після того закатую кришкою, як помідори. Така бринза рік стоятиме. Я її відкриваю, коли на природу йдемо, чи до других страв додаю. Печемо картошку на кострі. Розрізаємо і ставимо між половинок бринзу з укропом. Доки картошка гаряча, бринза трохи розплавляється. Або як удома макарони варю, то бринзою посипаю. Зверху ще смальцем розплавленим приллю. Як бринзу кидаєш, то солити нічого не треба. Як із Чернігова люди приїжджали, то за вуха не можна було відірвати від тих макаронів.

Господиня пропонує також туристам левиш. Три курячі стегна варить із морквиною та  цибулиною. Робить до бульйону домашні макарони.

Зараз ви читаєте новину «Квасолевий суп варять на молоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути