"Квас Тарас", який виготовляє компанія "Славутич", з"явився на полицях магазинів у півлітровій пластиковій пляшці. Незабаром 280 пересувних установок торгуватимуть на вулицях міст розливним напоєм.
— Кожні три дні установки промиватимуть, — каже генеральний директор компанії Петро Чернишов, 41 рік. — Квас у них буде свіжим і холодним, на відміну від того, що зараз продають у бочках.
Напій на Київському пивзаводі виготовляють із води, ячмінного і житнього солоду, ячменю та концентрату сусла. Готовий квас містить 93% води.
— Оскільки він виробляється шляхом бродіння, у ньому з"являється спирт. Але відсоток його незначний і квас безалкогольний, — розповідає директор із якості Тетяна Яковлєва. — У "Квасі Тарас" спирту лише 1,2 відсотка. Для порівняння — в кефірі один відсоток, а через два-три дні вміст підвищується до двох. Із цими напоями у водіїв за кермом не буває проблем.
Завдяки зерновим і дріжджам напій містить вітаміни групи В, Е, РР, антиоксиданти, а також задовольняє до 10% денної потреби в клітковині.
Непастеризованим квасом не можна запивати солодощі
Дієтолог Тетяна Аністратенко, 50 років, пропонує пити квас замість кави. Зауважує, що він знімає втому, додає сил і підвищує працездатність. Діє як енергетичний напій.
— Рекомендую квас дітям, які займаються в секціях, офісним працівникам. Цей напій — профілактика харчових отруєнь улітку. Він покращує апетит і є доброю альтернативою солодкому лимонаду. А свекольники, окрошки, приготовлені на квасі, сприяють зниженню ваги.
Аністратенко каже, що вживати квас можна з п"ятої ранку до сьомої вечора, аби не навантажувати нирки. Дітям краще давати його перед їжею по 150 мл.
Лікар-дієтолог застерігає: пінний напій протипоказаний вагітним, при цукровому діабеті й подагрі. Аби не було бродіння в шлунку, непастеризованим квасом не можна запивати солодощі.
— Відкритий квас у пляшці зберігає свої властивості не більше кількох годин. Добу —якщо він у холодильнику, — стверджує завідувач лабораторії гігієнічної експертизи Інституту екогігієни й токсикології ім. Медведя Ольга Голінько, 55 років.
Варений жовток розтирають із гірчицею
Працівниця компанії "Славутич" Світлана з "Квасом Тарас" готує зелену окрошку й запікає свинину. Для першої страви жінка розтирає з сіллю подрібнену зелену цибулю. Інакше вона гірчитиме.
— Окремо розминаю варений жовток із чайною ложкою гірчиці — це надасть приємного кольору окрошці, — пояснює Світлана. — Усі овочі дрібню на тертці, тож страва матиме незвичний вигляд.
Світлана тре яєчний білок, варену картоплю, свіжий огірок, редиску. Варену ковбасу чи шинку ріже тонкими смужками. Додає розтерту цибулю, жовтки з гірчицею, дрібку цукру й заливає квасом. Настоює в холодильнику з годину і подає до столу. За бажання можна додати сметани.
— Свинину перед запіканням мариную в квасі. Він надає м"ясу хлібних ноток і аромату, зм"якшує його.
Шматок свинини Світлана маринує десь годину в квасі разом із подрібненою цибулею, часником, лавровим листком, перцем. Далі солить і запікає у духовці до готовності, поливаючи маринадом.
— Якщо рідина залишилася на деку, поливаю нею свинину перед подачею на стіл. Замість квасу підійде й пиво.
Коментарі