— Ягідну пору щороку чекаю, щоб приготувати свій фірмовий торт з полуниці й кокосової стружки, — каже 49-річна Лариса Трохимчук із села Висока Піч Житомирської області.
Застеляє круглу форму для випічки пекарським пергаментом. Вмикає духовку на 180°С. Для тіста змішує 150 г борошна й розпушувач на кінчику ножа. Збиває міксером 175 г цукру, 1 ч. л. масла, 50 г крохмалю та 2 г ваніліну, доки не утвориться в'язка маса. Додає по одному три яйця. Поступово насипає в тісто борошно.
— Не можна одразу жбурнути все борошно. Тоді тісто буде забите й не підніметься при випіканні.
Мають вийти чотири коржі. Виливає тісто на форму, посипає кокосовою стружкою й цукром. Пече кожен 20 хв. до світло-коричневого кольору.
— Не можна брати кольорову кокосову стружку. Тільки білу. В торті має бути два кольори — білий і червоний.
Для начинки підсмажує до золотистого кольору на сухій сковороді на слабкому вогні 50 г білої кокосової стружки. Перекладає на тарілку, щоб охолонули.
Замочує чотири листки желатину в холодній воді. Миє 300 г полуниці і розминає виделкою або блендером у пюре. Змішує з 150 г жирного йогурту. Ставить каструлю з желатином на слабкий вогонь. Помішуючи, гріє, не доводячи до кипіння. Кладе в желатин 3 ст. л. полуничного пюре. Перемішує. Переливає цю масу в товчену полуницю й охолоджує. В другій мисці збиває 400 г вершків із двома упаковками желатину для вершків. Також всипає 10 г ванільного цукру.
Половину цих вершків і смаженої стружки додає до полуничного пюре. Решту ставить у холодильник.
— Вони знадобляться для прикрашання торта. Холодні вершки краще лягають і не стікають із боків, — пояснює.
Корж кладе на широку тарілку і викладає третину пюре. Розрівнює і накриває другим. Те саме робить з другим і третім коржами. Миє 100 г полуниці й ріже пластинками. Змащує верх торта холодними вершками і прикрашає полуницею. Ставить у холодильник на 2 год., щоб коржі просочилися кремом.
Коментарі