Понад 10 років 57-річна Оксана Нетребко з Івано-Франківська вирощує на присадибній ділянці топінамбур.
— Овоч іще називають земляною грушею або "дикою картоплею". Особливого догляду не вимагає. Збираю до морозів. Готую, як картоплю: тушу, додаю до супів та салатів.
Аби приготувати з тобінамбура каву, спершу плід висушують біля печі три дні. Потім нарізають кружельцями, як лимон до чаю. Обсмажують без олії на розігрітій сковороді 20 хвилин. Перемелюють, як кавові зерна.
Для гіркуватішого присмаку топінамбур смажать довше, до темно-коричневого кольору.
— Якщо перемолоти його до порошку, то добре запариться в чайнику. Крупний помел заварюю в емальованій посудині десь 5 хвилин.
Кава буде солодшою, якщо бульби топінамбура трохи промерзнуть у землі.
Киянка Лідія Дяченко, 54 роки, варить каву з кульбаби.
— У мене на городі повно цієї рослини. Росте, як бур"ян. Вирішила спробувати.
Лідія радить викопувати корінці, коли кульбаба відцвіте. Відібрати найтовщі. Помити, посушити. Зберігати у полотняній торбині, аби дихали. Перед приготуванням напою підсушити ще раз у духовці. Що довше тримати, то запашнішою буде кава.
— Сухі корінці мелю в кавомолці. Варю, як звичайну каву, в турці. Для доньки й чоловіка робила дегустацію "всліпу". Зварила звичайну каву і з кульбаби. Вони не змогли впізнати, де яка.
Коментарі
1