пʼятниця, 13 серпня 2010 11:53

Картопляники зі страусячих яєць готують без муки

 "На празник (храмове свято у селі. — "ГПУ") одного страусового яйця вистачає на котлети, завиванці і відбивні. Це як три десятки курячих, — розповідає 34-річна Галина Коваль із села Глибочок на Вінниччині.

10 років тому Галина з братом Володимиром придбали 10 страусенят, щоб відгодувати і продати. Бізнес не пішов, сім"я залишила страусів собі. Тепер у Галини три самиці й один самець.

— У холодильнику яйця можуть зберігатися довго. Я розбиваю яйце і тримаю в холодильнику в каструлі. Коли треба, беру кілька ложок на якусь страву.

Галина готує омлет, картопляники, макаронну бабку, налисники.

— Картопляники зі страусових яєць, коли остигнуть, не такі жорсткі, як із курячих. На одне яйце тру 25 великих картоплин. Якщо картопля стара, відціджую, бо суміш вийде рідкою. Солю, перчу за смаком. Борошна не кидаю зовсім.

М"ясо страусів на смак нагадує телятину

Жовток страусового яйця жовтіший за курячий.

— Із нього добре готувати налисники. Млинчики виходять тонкі, а сир — жовтий-жовтий. На 20 млинців беру 200-грамову склянку яйця, трохи молока, цукру за смаком, борошна — скільки візьме тісто. Із половини яйця можу приготувати омлет на вісім чоловік, а з іншої — спекти бісквіт. У нього треба додавати якогось жиру — смальцю, маргарину, бо з самим яйцем виходить жорсткий. А макаронна бабка пухка і жовта. Відварюю півкілограма макаронів, яйце добре збиваю вєнчиком і виливаю туди. Додаю солі, перцю і запікаю годину.

М"ясо страусів жилаве, на смак нагадує телятину, але не має запаху. Галина його тушкує, робить котлети, відбивні.

— До страусового м"яса краще додавати цибулю. Пробувала з часником, виходило несмачно. Коли роблю котлети, до м"яса кладу свинячого сала, без нього будуть пісними. На кілограм м"яса перемелюю на м"ясорубці 200 грамів сала та чотири-п"ять цибулин. Розбиваю куряче яйце або додаю 2 ложки страусового. Смажу на смальці.

Порізане шматками м"ясо можна тушкувати. У підсоленій воді воно має кипіти 1,5 год.  Коли випарується вода, на кілограм м"яса покришити три цибулини та додати столову ложку з верхом смальцю. Приправи — сіль, чорний перець, каррі. Тушкувати до готовності.

Зараз ви читаєте новину «Картопляники зі страусячих яєць готують без муки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути