пʼятниця, 04 листопада 2011 06:00

Картопляні грудки начиняють салом і грибами

Автор: фото: Ліна ЯВОРСЬКА
  Вінничанка Галина Наріца ліпить ”коми” з картопляного тіста. В кожен кладе кубик сала
Вінничанка Галина Наріца ліпить ”коми” з картопляного тіста. В кожен кладе кубик сала

— Блюдо навчилася робити в Росії в чоловікових родичів, називається "коми" по-їхньому, — говорить вінничанка Галина Наріца, 65 років. — Шуткують, що це кацапське блюдо з хохляцьким салом.

Тре картоплю на тертці, як на деруни. Масу відціджує.

— Терту картошку добре віддушую. Потрохи всипаю муку. Тісто повинно вийти м'яким, як на пиріжки. Краще аби мука була з висівками, колись така продавалася — другий сорт. Із такою грудки виходять м'якшими.

Тісто солить і формує невеликі кульки. Усередину кладе шматки сала, нарізані кубиками в 2 см.

— Тісто беру мокрими руками, аби не приставало й добре ліпилося. Складаю "коми" на доску, посипану мукою. Замість сала можна брати м'ясний фарш, але ми звикли й до таких.

Опускає вироби в підсолену киплячу воду. Помішує їх, щоб не приставали до дна. Каже, що грудки можна смажити, але варені корисніші для шлунка. Варить 10 хв. Дістає на друшляк, як вареники, струшує воду. Заправляє домашнім маслом. Радить запивати кислим молоком чи кефіром.

У Білорусі картопляні грудки вважають стародавньою стравою. Жменю сушених грибів замочують на 3 год. у холодній воді. Тим часом дрібно труть 12 картоплин. Масу відціджують, солять і додають яйце. Формують грудки із заглибинами для фаршу.

— Гриби відварюю в солоній воді 5 хвилин, тоді виймаю та охолоджую, — каже 48-річна Марія Пущук із Гомеля. — Дрібно їх нарізую, кладу на сковорідку із ложкою вершкового масла. Додаю дрібно порізану цибулину. Смажу до золотистого кольору. Охолоджую, перчу.

Окремо змішує по столовій ложці панірувальних сухарів і борошна. У картопляні грудки напихає грибний фарш, заліплює краї, формує кульки. Обкатує в паніровці й обсмажує на вершковому маслі на малому вогні.

— Як присмажиться скоринка, значить, "коми" готові. Складаю їх у гусятницю з грубим дном, заливаю 100 грамами сметани. Тушу в духовці на середньому вогні 15 хвилин. Запах від грудок з грибами — неймовірний. Хто й не був голодним, то прибігає на кухню. "Коми", як деруни, смакують краще свіжими.

Зараз ви читаєте новину «Картопляні грудки начиняють салом і грибами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути