Класичний глінтвейн
Як приготувати класичний гарячий напій, 34-річній киянці Олені Плотницькій розказала подруга.
- Вона часто за кордоном буває, працює ресторатором. Іноземці до напою дають шість-сім бутонів гвоздики, одну восьму мускатного горіха, чотири-п"ять скибок апельсина. Заливають усе холодною водою і на слабкому вогні доводять до кипіння. 2-3 хвилини суміш кипить, 15 хвилин настоюється під кришкою. Пляшку напівсолодкого червоного вина підігрівають у каструлі з товстим дном. Уливають суміш зі спеціями. Доводять до температури 80-90 градусів, але ні в якому разі не до кипіння.
Глінтвейн розливають у прозорі келихи. Їх краї прикрашають часточками апельсина чи лимона, посипаними цукром.
- А з пива я сама навчилася робити глінтвейн. Беру темні сорти, вони натуральніші. Світле в Україні варять з усякої бурди. До пива додаю цукор, мед, корицю. Якщо ж часу немає, просто добавляю готовий пакетик спецій для глінтвейну. Такі продають у супермаркеті.
Безалкогольний
На день народження доньки 5-річної Анни Галина Губенко, 34 роки, готує безалкогольний глінтвейн.
- Дітям подобається, що вони можуть пити дорослий напій. Рецепт такий, як і для звичайного глінтвейну, але за основу береться виноградний сік. На літр даю дві столові ложки меду, по півчайної ложки кориці, гвоздики і духмяного перцю. Вичавлюю півлимона. Смачно виходить із меленим мускатним горіхом. Сік підігріваю. Дорослим до глінтвейну доливаю коньяк.
Медово-кавовий від Руслани
Співачка Руслана, 35 років,
своїх гостей частує медово-кавовим глінтвейном.- Змішайте півсклянки води з трьома столовими ложками цукру і підігрійте на повільному вогні. Додайте п"ять-шість штучок гвоздики, паличку кориці й чайну ложку меду. Можна влити 50 грамів коньяку. Суміш розлийте по чайній ложці в маленькі чашки. У них налийте каву еспресо, а зверху посипте апельсиновою цедрою. Напій подається гарячим.
Глінтвейн по-ірландському
З Ірландії привезла рецепт глінтвейну киянка Олена Іваннікова, 27 років. Каже, місцеві часто зігріваються таким.
- У країні холодно, сильні вітри. Найпопулярніший у них напій із двох пляшок червоного вина, півсклянки цукру, трохи ваніліну та меленої гвоздики, цедри апельсина і грейпфрута. Усе підігрівають на маленькому вогні, додають яблуко, порізане кубиками. Додають щіпку сухого чаю каркаде. Насамкінець доливають 50 грамів коньяку.
Коментарі