
— Якось отець Андрій, папський нунцій, намісник Ватикану в Туркменістані, запросив до себе на вечерю кількох місіонерів із Києва, — каже Олексій Каплунський, 25 років. Він був серед гостей. — Нунцій став до плити і приготував яєчню по-холостяцьки. Він одинак із 50-річним стажем.
Намісник засмажив на олії цибулю, зверху вбив яйця і залив їх сметаною. Потім перемішав, посолив та поперчив.
— Молоко або сметану чоловіки ллють у сковорідку, щоби потім не мити зайвий посуд. Жінки змішують усе в мисці.
Каже, холостяки звикли імпровізувати із яєчнею. Кидають у неї перець, помідори, тертий сир та залишки ковбаси. Додають залежаний коров'ячий сир, манку, кришать батон і посипають вівсяними пластівцями.
— У студентські роки ставало важко їсти сало тричі на день. Тоді підсмажували його і заливали яйцем із меленими сухарями. Для себе страву перемішую, а для когось — накриваю кришкою. Тоді яєчня виходить гарна.
Щоб урізноманітнити сніданок, Олексій радить одного ранку яйця засмажити, наступного — залишити напівсирими. Або варити їх 7 хв.
— Хочу попробувати чилійські варені яйця. Знайома розповідала, що їх продають на вулиці, як у нас морозиво. Варять із засидженими курчатами всередині. Їдять зародок, наче сухарики. Найбільше цінують сік, що залишається в шкаралупі. Моя знайома курча з'їла, а сік випити не змогла — смердить неймовірно.
У Франції готують яйця-пашот. Їх варять без шкаралупи. Розбивають в окріп з чайною ложкою оцту. Варять три хвилини.
Коментарі
3