середа, 04 січня 2006 13:59

Як удома приготувати суші

Автор: фото: Євген Колесник
  Кухар ресторану ”Планета суші” Дмитро Пан готує традиційну японську страву
Кухар ресторану ”Планета суші” Дмитро Пан готує традиційну японську страву

Їсти японську страву суші нині дуже модно. І доволі дорого. Між тим приготувати делікатес можна і вдома. Про рецепти "ГПУ" розповів кухар японського ресторану "Планета суші".

Суші готують у барі на очах відвідувачів: у куточку смажать водорості, посередині в металевій каструлі варять рис, а на окремому столику загортаються рулетики з лососем, креветками, восьминогом, крабовим м"ясом та ікрою.

— Ви знаєте, що за нашою традицією жінка не може готувати суші? — питає кухар Діма Пан, 27 років. Народився хлопець у Дніпропетровську, але за національністю — японець.

— ?

— Рис — це святиня. Торкатися його жінці заборонено. Жінка готує суші тільки для родини, але не для гостей.

Дмитро розповів, як готувати суші "каліфорнійський рулет".

— На один кілограм вареного рису приготуйте соус: 100 грамів рисового або виноградного оцту, по 35 грамів цукру і солі. Дуже не соліть, — попереджає кухар, — щоб не перебити смак соусу. Обов"язково додайте трішки апельсинового соку і грам морської капусти, щоб прибрати оцтову гіркоту. Змішайте рис із соусом.

За нашою традицією жінка не може готувати суші

Заздалегідь треба купити листи висушеної морської водорості "норі", японський хрін "вассабі", соєвий соус та маринований імбир. Діма каже, що все це продається, зокрема, в японському відділі ТЦ "Магелан".

Лист "норі" порізати неширокими смужками та обсмажити на олії. У "начинку" для суші кладуть морепродукти, яйця, овочі. Найліпший варіант — сира червона риба. Проте можна брати і карася, крабове м"ясо чи крабові палички. Їх ріжуть невеликими брусочками.

Також для приготування суші потрібен спеціальний інструмент — "макісу". Цією дощечкою-серветкою з тонких бамбукових пластинок формують з рису різні за формою рулети — круглі, квадратні чи трикутні. На "макісу" треба рівномірно викласти рис із соусом.

— Вологими руками це робити зручніше, — радить кухар, — тоді рис не прилипає до рук.

На основу покласти обсмажену "норі", а зверху — цілі крабові палички (або рибу). Можна додати авокадо та огірок, нарізані соломкою, полити майонезом і тугенько згорнути "макісу". Рулетик вимокати у червоній ікрі. Підійде й ікра мойви. Нарізані суші подаються на дерев"яній тарілці з соєвим соусом, "вассабі" та маринованим імбиром.

— Імбир має бути на столі обов"язково,— каже Діма Пан. — Він "розмежовує" смак між різними видами суші.

Вдома я "скрутила" суші з оселедцем і огірком. Бамбукову "макісу" — взяла у подруги, бо без неї об"ємна "ковбаска" не виходила. Кухар із "Планети суші" клав водорості всередину рису, а мені захотілося зробити як голубець чи налисник — загорнути рис у водорості й полити соєвим соусом.

Тато з мамою були вражені — раніше у нас дома такого не готували.

Готуємо рис
— Для суші потрібен необроблений рис. Не варіть дикий (коричневий), шліфований та рис швидкого приготування.
— Перед приготуванням крупу обов"язково промийте.
— Пропорції рису і води — 1:1
— Довести рис до кипіння. Як тільки він розбухне і за об"ємом зрівняється з рівнем води — злийте воду і промийте.
— Проваріть так шість разів.
— Правильно приготовлений рис — рихлий, але ліпиться.

Рулети з молюсками
"Нігірі суші" готують без водоростей. Рис розкладають на "макісу", згортають рулетом, розрізають. Кожну суші посипають  морепродуктами: рибою, молюсками, креветками, восьминогом, а також грибами та омлетом.

Зараз ви читаєте новину «Як удома приготувати суші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути