
63-річна Ольга Коновалова з Черкас робить консерви з салаки. Із 10 кг риби виходить 40 півлітрових банок.
— Консерви роблю на двох із сусідкою Валею. Тратимо на це день. Уранці їдемо на оптову базу по салаку. Там кілограм коштує 25 гривень. У магазинах брали, але там дорожче. І вже переморожена. А на базі до продавця приносять із рефрижератора чи холодильної камери. Вибираємо морожену "плашку" з найкрупнішою салакою. Важить 10–12 кілограмів, — розповідає Ольга Іванівна.
Морожену салаку замочують у солоній воді, щоб швидше розтанув лід. Перемивають і перечищають.
— Відрізаємо голови, хвости й видаляємо кишки. Молоки чи ікру залишаємо. Рибу треба ще раз помити від крові. Потім можна підсмажити в борошні. А можна без борошна запекти в духовці. Так швидше. Виклав на деко і не треба стояти біля плити, — продовжує.
Чисті півлітрові банки й помиті металеві кришки слід простерилізувати. На 10 кг риби треба по 3 кг моркви і цибулі, 10 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру, олія, чорний перець горошком і духмяний, лаврове листя. Моркву слід потерти на крупну тертку, цибулю порізати кубиками. Підсмажити на олії.
— У сковороду, як присмажиться морква і цибуля, всипаємо потроху борошна. Томатну пасту вкидаємо на око. По кілька столових ложок на сковороду. А потім зсипаємо в каструлю і додаємо сіль із цукром, трохи води, щоб вийшла рідка підлива. В підготовлені банки поміщається по 14 рибин. Викладаємо "солдатиками". Одну — вверх, другу — вниз, третю знову вверх. Укидаємо по лавровому листку, кілька горошку чорного перцю і по одній духмяного. Наприкінці заливаємо підливкою, щоб було на два пальці не до верху. Закатуємо ключем, закріплюємо зажимами і ставимо в автоклав. Тушкується 2,5 години. Узимку смачно до пюрешки, — говорить Ольга Іванівна.
Диктує рецепт консерви з салаки в олії. На 1 кг риби потрібно взяти морквину, дві цибулини, олію, сіль за смаком, лавровий лист, перець горошком і духмяний, лаврове листя.
— За цим рецептом готувала в мультиварці. Але планую зробити на зиму. Теж виходить смачно. Рибу я не смажила, лише моркву і цибулю трішки. Почистила і склала шарами в скороварці, перекладаючи цибулею і морквою. Цього разу моркву терла на "корейську" тертушку. А цибулю порізала напівкільцями. Додала спеції, сіль, цукор, олію і налила півсклянки води. Включила на режим "тушкування риби". В моїй автоматично виставляється 20 хвилин. Я додаю ще 10, — каже Ольга Коновалова.
Коментарі