понеділок, 02 вересня 2019 00:30

Із 10 кілограмів салаки виходить 40 банок тушонки

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.FOTORECEPT.COM
  Салака в автоклаві тушкується 2,5 години. Консерви смакують з вареною картоплею
Салака в автоклаві тушкується 2,5 години. Консерви смакують з вареною картоплею

63-річна Ольга Коновалова з Черкас робить консерви з салаки. Із 10 кг риби виходить 40 півлітрових банок.

— Консерви роблю на двох із сусідкою Валею. Тратимо на це день. Уранці їдемо на оптову базу по салаку. Там кілограм коштує 25 гривень. У магазинах брали, але там дорожче. І вже переморожена. А на базі до продавця приносять із рефрижератора чи холодильної камери. Вибираємо морожену "плашку" з найкрупнішою салакою. Важить 10–12 кілограмів, — розповідає Ольга Іванівна.

Морожену салаку замочують у солоній воді, щоб швидше розтанув лід. Перемивають і перечищають.

— Відрізаємо голови, хвости й видаляємо кишки. Молоки чи ікру залишаємо. Рибу треба ще раз помити від крові. Потім можна підсмажити в борошні. А можна без борошна запекти в духовці. Так швидше. Виклав на деко і не треба стояти біля плити, — продовжує.

Чисті півлітрові банки й помиті металеві кришки слід простерилізувати. На 10 кг риби треба по 3 кг моркви і цибулі, 10 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру, олія, чорний перець горошком і духмяний, лаврове листя. Моркву слід потерти на крупну тертку, цибулю порізати кубиками. Підсмажити на олії.

— У сковороду, як присмажиться морква і цибуля, всипаємо потроху борошна. Томатну пасту вкидаємо на око. По кілька столових ложок на сковороду. А потім зсипаємо в каструлю і додаємо сіль із цукром, трохи води, щоб вийшла рідка підлива. В підготовлені банки поміщається по 14 рибин. Викладаємо "солдатиками". Одну — вверх, другу — вниз, третю знову вверх. Укидаємо по лавровому листку, кілька горошку чорного перцю і по одній духмяного. Наприкінці заливаємо підливкою, щоб було на два пальці не до верху. Закатуємо ключем, закріплюємо зажимами і ставимо в автоклав. Тушкується 2,5 години. Узимку смачно до пюрешки, — говорить Ольга Іванівна.

Диктує рецепт консерви з салаки в олії. На 1 кг риби потрібно взяти морквину, дві цибулини, олію, сіль за смаком, лавровий лист, перець горошком і духмяний, лаврове листя.

— За цим рецептом готувала в мультиварці. Але планую зробити на зиму. Теж виходить смачно. Рибу я не смажила, лише моркву і цибулю трішки. Почистила і склала шарами в скороварці, перекладаючи цибулею і морквою. Цього разу моркву терла на "корейську" тертушку. А цибулю порізала напівкільцями. Додала спеції, сіль, цукор, олію і налила півсклянки води. Включила на режим "тушкування риби". В моїй автоматично виставляється 20 хвилин. Я додаю ще 10, — каже Ольга Коновалова.

Зараз ви читаєте новину «Із 10 кілограмів салаки виходить 40 банок тушонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути