
Найкращий літньо-осінній алкогольний коктейль — крюшон із кавуна. Так вважає бармен столичного ресторану "Фігаро", що на бульварі Лепсе, 4, 20-річний Максим Григорів.
Уперше він спробував крюшон із шампанським та лікером на відкритті закладу. Пізніше додавав у рецепт коктейлю свою родзинку — апельсиновий сік, вишневий джем і листя м"яти. Приготував іспанський солодкий крюшон.
— Крюшон — напій гурманів! Його готують із різних фруктів, та я люблю кавун, — стоячи за барною стійкою, каже Григорів. Дістає з пакета восьмикілограмового смугастого. Ставить на срібну підставку, ножем надрізає маленьку шапку. Кавун тріскає. — Спілий! Смачний коктейль має вийти.
Біля червоної ягоди ставить дві глибокі каструлі. Столовою ложкою вибирає фруктову м"якоть.
— Середину не перетирайте. Краще залишити шматочки у формі ложки, — каже Максим. — Основа напою — сік кавуна. Той, що стікає, має лишитися весь.
Можна зробити кавун із самогоном
Максим видаляє м"якоть, а залишок соку з кавуна переливає у тарілку й проціджує. Розповідає, що можна зробити кавун із самогоном — настояти 250 г домашньої горілки на свіжих цитрусових шкірочках — або замінити її вишневою настоянкою. Тоді в кавуні на 10 кг надрізає шапку, в центрі прорізає вузький, але глибокий отвір і заливає настоянку.
— Ставлю п"янкий кавун у холодильник на дві-три години, — Максим витягує кісточки з червоних шматочків. — Якщо не дотримаєтеся пропорцій, крюшон із самогоном не вийде: або кавун лусне, або просидите весь вечір у туалеті.
Усередину ягоди хлопець виклав половину очищеної м"якоті, додав вишневого джему та охолоджений апельсиновий сік. Тоненькою цівкою вилив проціджений сік з кавуна. Перемішав, зачекав, доки джем розчиниться.
— Іспанці додають у крюшон трохи меленого мускатного горіха, — бармен дістає з полички судок зі свіжою м"ятою. Обриває листя, кидає в кавун. Пляшку охолодженого напівсухого шампанського теж виливає всередину і ще раз перемішує. Накриває кавун шапкою і ставить у холодильник.
— Крюшон має добряче настоятися. Щоб усі аромати перемішалися в один гармонійний, — пояснює.
Охолоджений кавун бармен прикрасив скибочками дині, які надрізав зубчиками, паперовими парасольками та виноградом. Черпачком розлив крюшон по келихах. У кожен додав кубик льоду. Кисло-солодкий коктейль вийшов в міру міцний, але дуже п"янкий.
— Можна зробити його солодшим, — радить, прощаючись, Максим. — Замініть апельсиновий сік мультифруктовим чи манго, а сухе шампанське — солодким.
Що потрібно (на 12 порцій)
8-кілограмовий кавун, 1 ст. ложка вишневого джему, 350 г апельсинового соку, 50 г листя м"яти,
пляшка сухого шампанського (брюту)
Смачний, приємний і корисний напій-"бомба". Так каже бармен Максим Григорів про коктейль "Біла Ведмедиця". Готують його також у великому кавуні. З нього видаляють м"якоть, очищають її від кісточок і половину кладуть назад у кавун. Додають 250 г горілки, 250 г білого рому "Баккарді", 1 л молока, 0,5 л 10-процентних вершків і 12 курячих яєць. Перемішують, кавун ставлять на три години в холодильник.
Коментарі