"З грибів знаю дуже багато страв. Колись мій дідусь ходив у ліс мало не щодня, був затятим грибником. Мене трохи навчив у них розбиратися. Я і куповані шампіньйони люблю. Особливо фаршировані. Печериці купую у провіреного продавця на базарі. Знаю, як він вирощує. Використовує перегній, солому", — розповідає киянка 46-річна Людмила Заворотнюк.
Вона виховує двох дітей. Обом по 13 років. Гриби почала давати їм лише після 10. Каже, до того організму бракує ферментів, які перетравлювали б грибні страви.
— Часто роблю картопляні човники. Великі бульби розрізаю навпіл, вибираю трохи середини, щоб було, як човник. Гриби смажу з цибулею, мукою та сметаною. І начиняю ними картоплю. Зверху натираю сиру і в духовку, доки бульба не стане м'яка. Але особливо ми всі любимо грибні пироги. Вони смакують із томатним соком.
Пиріг із грибами та майонезом
Інгредієнти:
600 г шампіньйонів, 150 г твердого сиру, цибулина, морквина, по 10 ст. л. майонезу, сметани, борошна, 2 яйця, 1 ст. л. розпушувача для тіста, сіль, перець, олія
— На олії обсмажую порізану цибулю з натертою морквою та гриби. Остуджую. Тісто замішую з майонезу, сметани, яйця, розпушувача і муки. Солю, перчу. Має бути таке, як густа сметана. Кладу всередину гриби, моркву з цибулею, натертий на крупній тертці сир. Все перемішую і викладаю на братванку, застелену папером для випічки і змазану маслом. Вирівнюю тісто по всій поверхні. Випікаю, доки зверху не зарум'яниться.
Листкові квадратики
з начинкою
Інгредієнти:
8 шматків листкового тіста, 250 г шампіньйонів, цибулина, 2 ст. л. вершків, сіль, перець, яєчний жовток, твердий сир
Обсмажити гриби із цибулею на сухій сковороді. Додати сіль, перець, вершки. Перемішати і зняти з вогню. Листкове тісто порізати на квадрати і покласти на змазане деко. По центру викласти грибну начинку. По краях тісто змазати яєчним жовтком.
— Кладу в розігріту духовку до 175 градусів, доки тісто не зарум'яниться. Потім витягаю, посипаю сиром і ще раз відправляю в духовку. Квадратики смакують до солодкого чаю.
Листковий пиріг
Інгредієнти:
250 г листкового тіста, 3 яйця, 300 г твердого сиру, пучок зеленої цибулі, 300 г шампіньйонів, цибулина, майонез
Тісто розділити на три частини і розкачати до розмірів дека. Пекти в духовці, доки не буде готове. Для начинки зварити яйця, потерти на дрібній тертці. Гриби нарізати і посмажити на олії з цибулею. Охололий корж змастити майонезом. Викласти гриби з цибулею, притрусити зеленою цибулею. Накрити другим коржем, який змащений з двох боків майонезом. Викласти яйця із зеленою цибулею. Третій корж притрусити тертим сиром. Теж посипати цибулею.
— Пиріг спершу вийде трохи нерівним. Поставте його на ніч у холодильник, до ранку вирівняється.
Грибний торт
Інгредієнти:
Тісто: 500 г грибів, 3 яйця, склянка борошна, 100 г сметани, 1 ч. л. цукру, 2/3 ч. л. солі, 1,5 ч. л. розпушувача, 1/4 ч.л. соди. Крем: 300 г вершків, 500 г ковбасного копченого сиру
Гриби обсмажити, доки не випарується вся вода. Охолодити. Для тіста змішати усі інгредієнти, насамкінець — гриби. Вилити у змащену форму і запікати протягом півгодини. Грибний бісквіт охолодити і розрізати на два-три коржі. У сирі зрізати тверду кірку і порізати кубиками. Вершки довести до кипіння, додати сир. Варити на малому вогні, доки не розплавиться. Викласти коржі у форму, перемастити їх гарячою сирною масою і залишити на годину. Готовий торт прикрасити подрібненою зеленню і смаженими або маринованими грибами.
— Виходить дуже оригінальний торт. Гості завжди здивовані. Копчений сир трохи перебиває аромат грибів, тому його можна замінити звичайним плавленим.
Коментарі