понеділок, 15 жовтня 2012 06:15

Грибний суп варять на молоці

Автор: фото З САЙТА WWW.murana.ru
  Білі гриби запікають у пирогах із бринзою та між дерунами. 
Також тушкують із шинкою
Білі гриби запікають у пирогах із бринзою та між дерунами. Також тушкують із шинкою

65-річна Оксана Гуменюк із Верховини, що на Івано-Франківщині, варить гуцульські страви з білих грибів. Збирає їх біля хати під горою Магурка.

— Рецептів багато знаю. У нас усі вміють готувати гриби з молоком. Роботи коло того небагато, а от смаку море. Треба закип'ятити  літр молока, трохи підсолити, дати перцю горошком і лавровий листок. Окремо ріжу на кубики з півкіло грибів і кидаю на півгодини варитися. Тим часом підсмажую на рафінованій олії дві невеликі покришені цибулини та потерту велику морквину. Під кінець додаю 3 столові ложки борошна. 5 хвилин все зажарюю і викидаю до грибів у молоці. Весь час помішую, щоби грудочки не утворилися. В кінці додаю кропу зеленого. Такий суп смачний виходить.

Якщо додати більше борошна, юшка загусне. Тоді її можна використовувати як підливу до голубців чи картоплі.

— Дочка моя Галина в Івано-Франківську живе. Звідти привезла рецепт грибного гуляшу. Кіло грибів краю на невеликі частини. Дві копчені курячі грудки, перець солодкий та цибулю ріжу на кубики. Усе разом підтушую 5 хвилин. Солю, перчу за смаком, додаю нарізані три помідори. Ще протушую 10 хвилин. Виливаю склянку некислої сметани. І хай ще так 15 хвилин побулькотить. Далі виключаю плиту і додаю два зубці часнику. Гуляш можна їсти з картоплею або рисом чи баношем.

На свята Оксана Гуменюк пече пляцок із грибами та бринзою. Замішує тісто з пачки маргарину та 300 г борошна. Вбиває яйце, додає 1 ч. ложку порошку для печива, 0,5 ч. ложки солі. Доки тісто вистоюється в холодильнику, нарізує білі гриби на кубики і 5 хв. обсмажує на олії. Додає почавлений зубець часнику, солить та перчить. Тісто ділить на три частини і викачує. Викладає корж на деко й нагортає гриби. Накриває другим шаром тіста. Зверху накладає покришену бринзу та  кружальцями помідори й цибулю. Третім коржем накриває, краї защипує. Верх змащує яйцем, збитим із молоком. Випікає 45 хв. за температури 220°С. Ріже гарячий.

— Дуже смачні терті пляцки з грибами. Треба взяти зо 300 грамів свинини, порізати, як на відбивну. Обмащую майонезом, перцем, потертою цибулею та сіллю і обсмажую на пательні. Доки підрум'яниться, ріжу і підсмажую в маслі 5 хвилин, а потім додаю сметану і ще стільки протушую. Тим часом тру картоплю, цибулю, додаю сіль, перець та яйце і смажу деруни. Як усі складові готові, беру горщечки. Кладу по чайній ложці масла, потім три-чотири деруни, м'ясо і гриби. Далі шар дерунів та знову гриби.

Ставить у духовку на 20 хв. Запікає за 200°С. Готову страву посипає зеленню.

Зараз ви читаєте новину «Грибний суп варять на молоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути