Ексклюзиви
середа, 27 вересня 2006 14:58

Фондю придумала швейцарська біднота

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Шеф-кухар київського ”Фондю-бару” Олександр Ворона показує, як правильно наколювати й умочати сухарі у фондю
Шеф-кухар київського ”Фондю-бару” Олександр Ворона показує, як правильно наколювати й умочати сухарі у фондю

У меню київського фондю-бару є кілька видів фондю: вершкове, італійське сирне, морське, з лосося, судака, м"яса та птиці. Але найсмачнішим та найпікантнішим кухарі вважають класичне швейцарське фондю з трьох сирів, вина та вершків.

На кухні "Фондю-бару" (майдан Незалежності, ТЦ "Глобус") пахне розтопленим сиром. Кухар у білій сорочці по черзі дістає з холодильника кілограмові сири: 48-процентну "Горгонцолу", 50-процентні "Ементаль" та "Гауду". Розмотує поліетиленову плівку і відрізає з кожного по шматку.

— Фондю — ритуальна швейцарська страва, яку ми, кухарі, називаємо "грою", де кожний може зіграти безпрограшно. Хай як би ви готували, вийде смачно, — розповідає 23-річний шеф-кухар Олександр Ворона, виставляючи на стіл три маленькі білі піали. — За легендою, в часи Середньовіччя пастухи йшли в Альпи на місяці. Харчувалися там тільки вином, хлібом та сиром. Згодом хліб черствів, ставав несмачним і треба було з ним щось робити. Тоді вівчарі придумали кидати в казан сир, плавити його та вмочали зачерствілі хлібці. Зараз фондю роблять із риби, м"яса, овочів, фруктів і навіть шоколаду.

Сир не горить, не кипить, а топиться

Кухар в одну піалу насипає сіль, в другу наливає біле сухе вино "Аліготе", а в третю — 36-процентні несолодкі вершки. Ставить на стіл перець та пластикову пляшку з розведеним водою крохмалем. Розповідає, що вдома можна зробити фондю всього за 10–15 хвилин. Головне, щоб була каструля з товстим дном, у якій страва не пригорятиме.

— Краще робити з "Горгонцоли", "Ементалю" та "Гауди" — це ароматні й пікантні сири. Коли їх змішати у фондю, отримаємо неповторний насичений смак, — Олександр натирає на терці скибки сиру. — Тертий швидше плавиться. Але можна його взагалі не подрібнювати.

Сирну масу кладе в каструлю, заливає вином, ставить на маленький вогонь і постійно помішує ложкою. Сир не горить, не кипить, а поступово топиться. Стає гладеньким та еластичним. Коли маса рідшає, додає вершки, сіль та перець. Тоненькою цівкою ллє розведений крохмаль.

— Додавайте його поступово, по одній столовій ложці, щоб сильно не густів, — радить Олександр. — Якщо дати багато, то фондю відразу загусне і горітиме навіть на маленькому вогні. Тоді влийте трохи молока й воно стане рідшим.

Через 10 хв. від початку готування в каструлі вже колихалася жовта маса, схожа на сметану. Кухар перелив її у чорну фондюшницю — горщик на високих ніжках, під яким запалюється спиртівка.

Фондюшниця — горщик на високих ніжках

До фондю шеф-кухар готує гарнір. Відварює цвітну капусту, броколі, селеру, печериці, підсмажує картоплю, підсушує в духовці сухарі та нарізає бекон. Усе це гарно викладає на тарілку і прикрашає листям базиліку. Такий гарнір разом із фондю із трьох сирів коштує в барі 61 грн.

— Найкращий до фондю гарнір — дрібна молода відварена картопля та злегка підсушені шматочки свіжого багету чи батона. Сухарі виходять із хрумкою смачною шкоринкою, — каже і ставить фондюшницю на стіл. Запалює під нею спиртівку. Поряд кладе дерев"яні тонкі довгі палички з гострими залізними виделками на кінцях.

Шматочки гарніру наколюють паличками-виделками, вмочають у рідкий сир у фондюшниці та їдять.

Найкраще фондю смакувало з картоплею та сухарями. Сир на маленьких, зі шкоринкою, кубиках аж хрумтів. Здається, хоч би що взяти за гарнір, фондю смакуватиме. Справді, цю страву годі зіпсувати.





Що потрібно на одну порцію:

30 г сиру "Горгонцола", 60 г сиру "Ементаль", 60 г сиру "Гауда", 15 мл сухого білого вина, 60 мл 36-процентних несолодких вершків, крохмаль, розведений водою, перець та сіль.

Плавлений шоколад їдять із фруктами та сухарями

Щоб приготувати шоколадне фондю, шеф-кухар столичного "Фондю-бару" Олександр Ворона наливає у каструлю 50 г молока і стільки ж кладе шоколаду.
— Краще змішувати білий та чорний шоколад, тоді отримаєте гарний колір і чудовий насичений смак, — радить він. — Розтопіть на водяній бані і вмочуйте у шоколад фрукти, хлібці, сухарі та сир.

Зараз ви читаєте новину «Фондю придумала швейцарська біднота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути