43-річний Алім з Узбекистану на Деміївському ринку Києва продає довгі шершаві дині сорту "Торпеда" по 14 грн за 1 кг. Дає скуштувати. Пропонує купити якщо не цілу диню, то хоч частину.
— Найбільшу, завдовжки десь з 75 сантиментів і вагою майже 9 кілограмів, недавно купило подружжя. Казали, половину матері віддадуть, а половину самі з"їдять, — хлопає по великій дині високий, сивий чоловік. Розмовляє російською. — Це наші, з колгоспів Узбекистану, без хімії. А ці, — показує на маленькі кримські дині по 6 грн, — не знаю які.
"Торпеда" дуже соковита, солодка, аж приторна.
Вони виростають до 14 кг, каже продавець. До України їх везуть п"ять днів залізницею. Тому відбирають менші.
— Однієї дині вистачає на велику сім"ю. Багато сушимо. Он, бачите, — Алім вказує на жінку у фартуху, у сусідньому ряді, — у неї такі, як у нас, сушені дині. Обрізаємо шкірку, нарізаємо кусочками й сушимо на сонці.
Для зберігання узбек радить купувати дині з зеленою шершавою шкіркою.
— Це сорт такий зимовий, він і до різдвяних свят пролежить. Торік торгували ними на Новий рік.
Коментарі