— Зробив у коморі мініброварню. Варю пиво, від якого голова не болить. Легко п'ється і солодкувате на смак, — розповідає Анатолій Онуфрієвий, 54 роки, із села Дриглів Чуднівського району Житомирської області.
— В емальованій каструлі нагріваю до 80 градусів 20 літрів води. Кладу 3 кілограми ячмінного солоду. Варю 15 хвилин, помішуючи. Накриваю каструлю і залишаю на 1,5 години.
Проціджую сусло через марлю чи дрібне сито. Готовність перевіряю йодом. У чашку набираю трохи рідини і крапаю речовину. Вона не повинна змінити колір. Якщо посиніла, треба доварити.
Додаю 20 грамів хмелю. Половину вкидаю одразу, решту в середині приготування. Варю 1,5 години, знімаючи піну. Далі треба швидко охолодити напій до 25 градусів, щоб почалося бродіння. Переливаю його у стерилізований бутель і ставлю у каструлю з крижаною водою. Додаю 10 грамів пивних дріжджів. Добре збовтую і закриваю кришкою з отвором. Туди вставлю трубку від крапельниці. Другий кінець кладу в банку з чистою водою. Бутель переношу в тепле темне місце на тиждень. Потім пиво розливаю у пляшки та зберігаю у холодильнику.
Коментарі