понеділок, 29 липня 2013 06:15

Дешевий оцет не буває якісним

Автор: фото з сайта www.novostimira.com.ua
  Господині приділяють увагу вибору кришок, рецептурі. Але забувають про важливість якості оцту
Господині приділяють увагу вибору кришок, рецептурі. Але забувають про важливість якості оцту

— Завжди думала, що я ощадлива господиня. Купувала оцет по 3 гривні, — розповідає львів'янка Ольга Смольнова, 30 років. — Похвалилася перед сусідкою, та Іллівна тільки всміхнулася. Казала, що не на тому економлю. Її слова виявилися пророчі.

Наприкінці осені торік Ольга виносила з льоху консервацію — салати, огірки й помідори, що робила у серпні. Кришки позривало, вміст забродив, замастив підлогу та стіни. У сусідки всі банки стояли, немов на малюнку, одна до одної.

— Я мало не плакала, — продовжує Ольга. — Усе ж за рецептом робила, слово в слово. До грама вимірювала. Сусідка нагадала мені про оцет за 3 гривні. Пояснила, що якісний оцет — основне правило консервації.

Такий продукт перешкоджає бактеріям розмножуватися в банках, зберігає консервацію свіжою і смачною. Усі рецепти передбачають застосування 9-відсоткового оцту. Часто господині на це не зважають, купують розчин 6-7%. Він дешевший, але тоді маринад не відповідає рецептурі.

Від якості цього продукту залежить якість маринаду для риби або шашлику, безпека домашніх косметичних засобів та медичних настоянок.

— Тепер я зрозуміла, що роль оцту в консервації  найважливіша, — каже Ольга. — Молоді господині приділяють увагу вибору кришок, рецептурі та стерилізації. Часто забувають про важливість якості оцту, а то й свідомо заощаджують, так як я робила. Колега скаржилась, як спокусилася дешевизною, коли маринувала баклажани. Усією родиною фарширували синенькі зеленню й заливали "тим секретним маринадом". Коли подали їх на стіл під час сімейного свята, перевірений рецепт підвів. М'які шматки дивного сірого кольору розлізлися, ніхто їх не куштував. Особливо засмутився чоловік, адже не уявляв жодного застілля без улюбленої страви. Було шкода сили й часу. Хто б міг подумати, що така дрібниця зведе нанівець усю працю? Безсовісні ділки в період заготовок легко наживаються на довірливих покупцях.

Нечесні підприємці створюють фірми-одноденки, які випускають сумнівний сурогат за низькими цінами. Знижують уміст оцтової кислоти, тому консервації псуються. Якісний оцет слід купувати у магазинах, що працюють із перевіреними фірмами-постачальниками, забезпечують належні умови зберігання товару й стежать за терміном його придатності. Фахівці радять вибирати оцет перевірених марок, які зарекомендували себе на бакалійному ринку й відповідають за рівень продукції. Серйозний виробник зазначає на етикетці контактну інформацію та адреси, склад продукту й телефони служб, що можуть відповісти на будь-які запитання споживачів. Етикетка, тара і супровідна документація, перевірений бренд — за цим можна визначити якість товару. Слід зважати на вартість. Дешевий оцет не буває якісним.

— Починається пора консервації, перебираю рецепти і чекаю, коли достигнуть овочі. Цього року подбаю, щоб вони дочекалися своєї черги в банках під кришками, а не стали сміттям під ногами і плямами на стелі. Не заощаджуватиму там, де економія може виявитися задорогою, — говорить господиня.

500 банок консервацій торік приготувала 57-річна Олександра Петришин із селища Любінь Великий Городоцького району на Львівщині. Серед закруток — огірки, помідори, кабачки, мариновані салати, фруктове варення, компоти. Раніше Олександра працювала бухгалтером. Коли вийшла на пенсію, не було що робити. Вирішила зайнятися заготовками на зиму. Роздає їх дітям, сусідам та бездомним. Просить, щоб повертали банки.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий оцет не буває якісним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути