— Мало не щодня купую дині, доки сезон. М"якоть з"їдаємо, а шкірки доводиться викидати. То я спробувала робити з них цукати. Вийшло дуже смачно, можна їсти замість цукерок, — каже 33-річна киянка Ірина Зайченко.
— Диню розрізаю на скибки, м"яку частину ставлю в холодильник. Жовту шкірку обрізаю дуже тонко й викидаю. А білу пористу кірку нарізаю на дрібні шматки, заливаю кип"ячим цукровим сиропом. Його готую з двох склянок цукру та півлітра — води.
Через 12 год. Ірина зливає сироп, ще раз його кип"ятить і знову заливає диню. Залишає так на ніч. Зранку сироп цідить, шматки дині викладає на заслану пергаментом форму. Вони не мають торкатися один одного. Сушить у духовці при найменшій температурі 6 год.
— Дверцята духовки краще трохи прохилити, щоб цукати провітрювалися. Теплі солодощі липкі, але коли вичахнуть перестають липнути, злегка гнуться. Перша порція мені так сподобалася, що з"їла одразу все сама. Потім зробила ще із трьох динь. Вийшла літрова банка цукерок. Закрила її капроновою кришкою і заховала в темне місце. Взимку можна буде додавати цукати у випічку чи розмочувати у коньяку й прикрашати торти.
За цим ж рецептом господиня зробила цукати з яблук та груш. Шкірку із фруктів не зрізала.
— Висушені вони стали зовсім тверді й не гнуться, як динні. Накидала їх у банку, аж торохтять. А от цукати з гарбуза вимочувала в сиропі не два рази, а три. Досушувати їх можна й на відкритому повітрі. Я виносила на балкон, але одразу злетілися оси.
Цукати бажано пересипати цукровою пудрою. Не варто змішувати з різних фруктів в одну посудину.
Коментарі