Кухарі ресторанчиків у столичному Гідропарку переконані, що крім шашлику й картоплі на вогнищі можна приготувати чимало смачних страв. Наприклад, мариноване сало, фаршировану рибу, картоплю з "начинкою" або овочі.
— Самое вкусное на углях, не считая шашлыка, — это фаршированная рыбешка и картошка с салом! — наголошує на останніх складах високий і міцний 45-річний узбек Короматлло Абдулаєв. Він смажить на мангалі шашлик у кафе "Олімп" навпроти Венеціанського мосту.
— Відварюєте вдома картоплю, розрізаєте її навпіл, зсередини солите, кладете добрий шмат сала і загортаєте у фольгу, — каже він. Для фарширування кухар бере в руки велику рибину, начиняє напівготовим рисом, дрібно порізаними смаженими грибами і свіжим яблуком. Перед тим як обгортати фольгою, солить, перчить та крапає олією.
— Киньте все у жар, і через десять хвилин і картопля, і риба будуть готові. Страви ніжні й ароматні — з димком! — прицмокує Абдулаєв. — А у нас в Узбекистані на кострі традиційно готують страву, яка називається "шовля". Ми ще кажемо на неї "рідкий брат плову".
Цей національний делікатес готується довго, — каже пан Короматлло, — зате виходить дуже смачним. Для нього, як і для плову, беруть баранину, овочі й рис. Але варять усе це не на воді, а на вершковому маслі. Страву дуже часто готують на пікніках — тому зазвичай беруть на природу казан. Розігрівають в ньому кілограм(!) вершкового масла. Вкидають великі шматки баранини. До готового м"яса додають натерту моркву, порізану цибулю та рис. Масло не википає так, як вода, тому шовля виходить досить рідким — як манна каша.
Сало натираємо перцем, сіллю, меленим лавровим листом, петрушкою та майонезом
32-річна бармен ресторану "Сова" Світлана Виноградова поділилася "природнім" рецептом маринованої риби. Перед виїздом на "маївку" зазвичай маринує коропа, карася, сьомгу або молоду щуку. Для маринаду розмішує сіль, рибну приправу з майонезом та олією. І смажить рибу на металевій решітці. Або фарширує судака.
— Найкраще напхати цибулею, морквою та грибами, — розповідає Світлана Вікторівна. — Рибу тоді не маринуйте, бо олія зіб"є аромат начинки.
Наповнену овочами рибину Світлана солить та перчить. Фольгу змащує олією, нею обгортає тушку і смажить на вогні. Риба з овочами виходить дуже соковита.
До такої страви пані Світлана порадила ще спекти помідори з баклажанами. Помідори нарізає грубими кружальцями, а баклажани — 8-міліметровими шматочками. Кожний шматочок на кілька секунд треба занурити в рибний маринад і просмажити на решітці.
— На вогні овочі стають м"якенькими і дуже ароматними, — каже пані Світлана.— А ще можна замаринувати й так само посмажити на решітці цвітну капусту.
Кухар-шашличник кафе "Мехіко" 23-річний Павло Обміняний на вилазку відварює картоплю ціленькою. Окремо в тарілці розмішує сіль, майонез та приправу до картоплі. В цій суміші вимочує кожну і по одній нанизує на шампур. Смажить картоплю, поки на ній не з"явиться золотиста шкірка.
— А компанією завжди готуємо на кострі сало, — каже. — Натираємо перцем, сіллю, меленим лавровим листом, петрушкою та майонезом. Тоді загортаємо у фольгу і — на шампур. Як тільки фольга розпікається і стає темного кольору, знімаємо цю смакоту. Жодний шашлик не зрівняється!
Що потрібно для шовля
1 кг вершкового масла, 4 кг цибулі, 1 кг баранини, 1 кг рису, 1 кг моркви
Коментарі