Ексклюзиви
вівторок, 04 липня 2006 18:33

Що приготувати на вогнищі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  19-річний кухар ресторану ”Сова” Роман Ільчук смажить на вогнищі помідори та баклажани
19-річний кухар ресторану ”Сова” Роман Ільчук смажить на вогнищі помідори та баклажани

Кухарі ресторанчиків у столичному Гідропарку переконані, що крім шашлику й картоплі на вогнищі можна приготувати чимало смачних страв. Наприклад, мариноване сало, фаршировану рибу, картоплю з "начинкою" або овочі.

— Самое вкусное на углях, не считая шашлыка, — это фаршированная рыбешка и картошка с салом! — наголошує на останніх складах високий і міцний 45-річний узбек Короматлло Абдулаєв. Він смажить на мангалі шашлик у кафе "Олімп" навпроти Венеціанського мосту.

— Відварюєте вдома картоплю, розрізаєте її навпіл, зсередини солите, кладете добрий шмат сала і загортаєте у фольгу, — каже він. Для фарширування кухар бере в руки велику рибину, начиняє напівготовим рисом, дрібно порізаними смаженими грибами і свіжим яблуком. Перед тим як обгортати фольгою, солить, перчить та крапає олією.

— Киньте все у жар, і через десять хвилин і картопля, і риба будуть готові. Страви ніжні й ароматні — з димком! — прицмокує Абдулаєв. — А у нас в Узбекистані на кострі традиційно готують страву, яка називається "шовля". Ми ще кажемо на неї "рідкий брат плову".

Цей національний делікатес готується довго, — каже пан Короматлло, — зате виходить дуже смачним. Для нього, як і для плову, беруть баранину, овочі й рис. Але варять усе це не на воді, а на вершковому маслі. Страву дуже часто готують на пікніках — тому зазвичай беруть на природу казан. Розігрівають в ньому кілограм(!) вершкового масла. Вкидають великі шматки баранини. До готового м"яса додають натерту моркву, порізану цибулю та рис. Масло не википає так, як вода, тому шовля виходить досить рідким — як манна каша.

Сало натираємо перцем, сіллю, меленим лавровим листом, петрушкою та майонезом

32-річна бармен ресторану "Сова" Світлана Виноградова поділилася "природнім" рецептом маринованої риби. Перед виїздом на "маївку" зазвичай маринує коропа, карася, сьомгу або молоду щуку. Для маринаду розмішує сіль, рибну приправу з майонезом та олією. І смажить рибу на металевій решітці. Або фарширує судака.

— Найкраще напхати цибулею, морквою та грибами, — розповідає Світлана Вікторівна. — Рибу тоді не маринуйте, бо олія зіб"є аромат начинки.

Наповнену овочами рибину Світлана солить та перчить. Фольгу змащує олією, нею обгортає тушку і смажить на вогні. Риба з овочами виходить дуже соковита.

До такої страви пані Світлана порадила ще спекти помідори з баклажанами. Помідори нарізає грубими кружальцями, а баклажани — 8-міліметровими шматочками. Кожний шматочок на кілька секунд треба занурити в рибний маринад і просмажити на решітці.

— На вогні овочі стають м"якенькими і дуже ароматними, — каже пані Світлана.— А ще можна замаринувати й так само посмажити на решітці цвітну капусту.

Кухар-шашличник кафе "Мехіко" 23-річний Павло Обміняний на вилазку відварює картоплю ціленькою. Окремо в тарілці розмішує сіль, майонез та приправу до картоплі. В цій суміші вимочує кожну і по одній нанизує на шампур. Смажить картоплю, поки на ній не з"явиться золотиста шкірка.

— А компанією завжди готуємо на кострі сало, — каже. — Натираємо перцем, сіллю, меленим лавровим листом, петрушкою та майонезом. Тоді загортаємо у фольгу і — на шампур. Як тільки фольга розпікається і стає темного кольору, знімаємо цю смакоту. Жодний шашлик не зрівняється!

Що потрібно для шовля

1 кг вершкового масла, 4 кг цибулі, 1 кг баранини, 1 кг рису, 1 кг моркви

Зараз ви читаєте новину «Що приготувати на вогнищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути