понеділок, 23 квітня 2012 05:30

Цапа маринують у квітках ромашки

У селі Заболотне Крижопільського району на Вінниччині є козяча ферма. Вона належить вищому професійному училищу №31. Щотижня студентів годують козиним м'ясом. Воно має різкий запах, тому потребує спеціальної обробки.

— Козочка менше пахне, а цап дуже різко, — говорить 63-річний Василь Романцов, директор училища. — М'ясо ріжемо на маленькі шматки. Беремо емальовану велику каструлю. Наспід кладемо шар білої цибулі, потім м'яса. Посипаємо сіллю, перцем, гвоздикою, сушеною ромашкою, кладемо лавровий листок. Знову шар цибулі. Потім знову м'ясо зі спеціями. І так доверху. Сік цибулі витягне весь запах, зробить м'ясо напівготовим.

Козятину маринують чотири дні.

— Потім заливаємо трохи криничної води і ставимо варитися. Як закипить, треба зібрати жир. За 45 хвилин м'ясо повністю готове. Зливаємо м'ясну юшку. Вона прозора. Зветься шурпа. Дуже лікувальна, бо натягнулася ромашкою. Кидати квітки мене навчили японці. Казали: "Ви тут в Україні по ліках ходите". Запах цапа повністю зникає. Це саме дієтичне м'ясо.

Його можна також тушкувати чи робити шашлик. Для цього сік м'яса та цибулі зливають і варять з подрібненою ромашкою окремо. Подають у чашках, як чай.

Зараз ви читаєте новину «Цапа маринують у квітках ромашки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути