З 8 до 14 лютого православні християни святкують масляну. Протягом тижня їдять м"ясні страви і млинці. Після того починають постити.
У столичному ресторані "Блінофф" готують 20 видів млинців. До тіста дріжджів не додають. Вимішують двоє яєць зі столовою ложкою цукру, 0,5 л молока, 200 г борошна, двома столовими ложками вершкового масла, додають трохи води.
— Тісто має вийти рідким, як кефір, — каже шеф-кухар ресторану Олексій Колмиков, 20 років. Півчерпака рідини він виливає на велику сковороду. Дерев"яною лопаткою обводить зверху по колу, тісто розтікається. — Хороший млинець має півсантимерта товщини. Він ніжний і нормально прожовується. Товстіший буде гумовим, а тонший — порветься від начинки.
На кухні спекотно. Звідси через арку видно залу, яка заповнена відвідувачами. На стінах висять гасові лампи і вишиті фіранки. За 2 хв. Олексій виймає млинець. Вдягає рукавиці й накладає на нього запечені баклажани, цукіні. Посипає болгарським перцем та орегано. Загортає в рулет. Потім обережно розрізає на чотири частини і викладає на тарілку зіркою. Це "Овочевий джаз".
— Треба ще полити соусом із помідорів і болгарського перцю. Підлива підкреслює смак начинки, робить страву більш вегетаріанською.
Ситнішим є фірмовий млинець із сьомгою, ікрою, цибулею та свіжими огірками. Продукти Олексій Колмиков змащує майонезом і викладає на млинець, краї якого загорнуті до середини. Посипає нарізаною зеленню, прикрашає чвертю лимона. Збоку на тарілку кладе трохи червоної ікри. Коштує така страва 49 грн.
— Найчастіше в нас замовляють піцу-млинець. Його основу начиняємо салямі, сиром, маслинами та орегано з томатним соусом. Порція має 100 грамів. Ціна — 29 гривень. Люблять відвідувачі 200-грамового "Добриню Нікітіча". Він має всередині буженину, сир, солений огірок і гриби, тушені у вершковому соусі.
Підлива підкреслює смак начинки
На десерт кухар пропонує млинці з маком, полуничним джемом, вишнями чи медом. Показує, як готувати з морозивом і грушею в шоколадному соусі.
— Для цього на теплий млинець викладаю кульку вершкового морозива і шматок груші. Подавати потрібно швидко, бо морозиво розтане і фрукт спаде. Поливаю рідким шоколадом. Він не топлений. Купуємо одразу рідкий. Зверху ще можна посипати цукровою пудрою. Таке задоволення обійдеться в 24 гривні за 200 грамів.
3 т важив найбільший млинець, який спекли 1994 року у Манчестері. Його діаметр — 15 м.
510 м — найдовший український налисник приготували позаторік у Вінниці. На нього витратили 100 кг борошна, 500 яєць, 450 л молока.
14 м 58 см — висота стопки млинців, напечених москвичами п"ять років тому.
73 налисники — з"їв за годину чоловік позаторік в Росії.
416 разів німецький кухар Ральф Лауе підкинув млинець на сковорідці, яку тримав на витягнутій руці. Рекорд установив за 2 хв.
56 днів — залишається до Великодня від закінчення Масляної.
III–IV ст. почали святкувати Масляну. З тих часів млинець символізує сонце і весну
Коментарі