Без бісквіту не обходиться жодне свято в селах Рогатиського району на Івано-Франківщині.
— У нас в селі люди навчилися пекти білий медівник (бісквіт. — ГПУ) ще за Польщі, — розповідає Софія Кривень, 84 роки, із села Добринів. — Від єврейки навчилися. Їх багато жило в нас перед війною. Спочатку вона пекла бісквіти на замовлення. Треба було принести усе необхідне: 12 яєць, півлітрову банку муки та півкілограма цукру, а за роботу — курку. Одного разу односельчанка підгледіла, як та жінка готує, та навчила інших господинь.
Жовтки відділяємо від білків. Білки збиваємо з цукром у однорідну білу піну, вимішуємо її з мукою. Збиваємо жовтки й теж додаємо. Усю цю масу (негусте тісто) виливаємо на бритванку та печемо в духовці годину.
На бісквіт годяться тільки свіжі яйця. Зберігати їх треба в холодному місці. Бісквіт самодостатній: його можна не перемащувати кремами. Але буває, що з коржів роблять торт.
Коментарі