пʼятниця, 25 листопада 2011 05:00

Авокадо в салаті заливають гірчичним соусом

Автор: фото: Ольга ЧЕРНЕНКО
  Авокадо додають у салати з овочами, м’ясом, рибою. Поливають олією, притрушують кунжутом, горіхами, зеленню
Авокадо додають у салати з овочами, м’ясом, рибою. Поливають олією, притрушують кунжутом, горіхами, зеленню

— Коли вперше скуштувала авокадо в ресторані, подумала, що воно перележане, — каже киянка Ірина Афанасієнко, 27 років. — Смак у фрукта ніякий — ні кислий, ні солодкий. Зате м'який, як масло. Його в салаті важко на виделку наколоти. Торік поїхала відпочивати у Шри-Ланку. Там познайомилася з українцем, який вивчає східну кухню. Навчив готувати з авокадо.

Очищує великий фрукт від шкірки, виймає кістку. Ріже м'якоть на скибки завтовшки 1 см. Вичавлює на них сік півлимона.

— Авокадо ніжний. Почищений швидко темніє, стає негарним. Поливаю кислим соком, щоб залишався свіжим. Якщо роблю салат нашвидкуруч, по вичавлюю лимон одразу в заливку. На три ложки оливкової олії треба одну соку. Влітку різала один середній огірок, одне авокадо, три варених яйця та третину кочана пекінської капусти. Солила та заливала кислою олією. У спеку кращої страви не було.

У холодну пору Ірина робить із авокадо поживні салати. Обсмажує в духовці на грилі шість смужок бекону, ріже на шматки в 2 см. Викладає на тарілку, вистелену листям салату латук. Поверх м'яса розкладає скибки одного авокадо. Поливає гострим майонезним соусом тартар. Купує його в магазині.

— Бекон можна замінити курячим філе. Вийде дешево та дієтично. Авокадо таке ніжне, що добре смакує і з делікатними, і з гострими продуктами. Крабове м'ясо, креветки, сир фета — ідеальне поєднання з ним у салаті. Добре смакує також із листям базиліку. Можна готувати складні соуси, але я поливаю звичайним провансалем. Авокадо любить будь-який жир — можу залити його також сметаною чи соусом із гірчицею. Його роблю із п'яти ложок оливкової олії, однієї — винного оцту, половини чайної ложки діжонської гірчиці та цукру.

Для гостей готує два види екзотичних салатів. Для першого бере 150 г філе лосося, апельсин, авокадо, пучок зеленої цибулі, по 50 г шпинату та крес-салату. Для заливки змішує чотири столові ложки оливкової олії, дві — винного оцту.

— 3 хвилини обсмажую рибу на рафінованій олії, розбираю на шматочки. Чищу апельсин. Зі шкірки тру дрібну цедру, із м'якоті знімаю плівки. Чищу і ріжу авокадо, цибулю дрібно січу. Викладаю на блюдо дольки апельсина, листки шпинату, крес-салату, скибки авокадо, зверху — рибу. Змішую олію з оцтом, цедрою і тмином, поливаю салат. Смак неймовірно вишуканий.

За другим рецептом бере 10 помідорів чері, ріже їх навпіл. Кришить невелику червону цибулину, чималий огірок. По кілька стебел базиліку, кінзи та кропу рве руками. Викладає на тарілку половину порізаного на скибки авокадо. Зверху нагортає змішані овочі та зелень. Присипає жменею смаженого насіння кунжуту. Ріже навпіл 10 штук присмаженого мигдалю. Прикрашає ними салат. Поливає оливковою олією, настояною на прованських травах і розведеною навпіл із соком лайма.

Зараз ви читаєте новину «Авокадо в салаті заливають гірчичним соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути