понеділок, 04 березня 2019 07:55

"Якщо хлопець вибирає вареники з солоною начинкою, він упертий"

Автор: www.gastronom.ru
  На Масляну готують вареники і млинці, які символізують Місяць та Сонце
На Масляну готують вареники і млинці, які символізують Місяць та Сонце

— Масляна, точніше Колодій або Бабський тиждень, — це проводжання зими і зустріч весни. Тоді традиційно готують вареники і млинці, які символізують Місяць та Сонце, — розповідає Любов Мисечко, 53 роки, з міста Заставна Чернівецької області.

Робить тісто. У 0,5 л кефіру всипає 1/2 ч. л. солі та 1 ч. л. цукру. Борошна підмішує, скільки візьме. Залишає на 15–20 хв. За цей час набухає клейковина. Тоді тісто буде смачнішим і легше ліпитиметься.

— Коли готую на пару, тісто роблю на сироватці замість кефіру. Додаю ще одну чайну ложку соди, яку гашу цією ж сироваткою. Так вареники будуть пухкими.

Для начинки яблука, сливи чи груші ріже кубиками і засипає цукром, щоб пустили сік.

— Вареники з солодкою начинкою швидше розліп­люються. Щоб цього не сталося, вбиваю у тісто додатково яйце.

Розкочує тісто товщиною 3–5 мм і склянкою витискає круги. Начиняє вареники. Готує у пароварці 5–7 хв. Кладе негусто, щоб не позлипалися. Коли варить у каструлі, чекає, щоб вареники після закипання спливли. За 3–4 хв. вимикає вогонь.

— Солоні вареники роблю із тушеною капустою. Можна додати у неї гриби та оселедець. У народі вірили, якщо хлопець вибирає вареники з солоною начинкою, він упертий. А якщо солодкими ласує, буде лагідний зі своєю дружиною.

Шаткує 500 г капусти та ріже півкільцями цибулину. Смажить в олії до зарум'янення. Доливає води і тушкує до готовності. За 10 хв. додає 100 г дрібно нарізаних печериць. Наприкінці нарізає кубиками філе оселедця. Перемішує і начиняє варениці.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо хлопець вибирає вареники з солоною начинкою, він упертий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути