Традиційні продукти зникнуть зі столу українців

Автор: WWW.OREANDA.RU
  Смаки й кулінарні уподобання українців щороку змінюються. На це впливають традиції східної, кавказької, американської та європейської кухонь, новітні технології приготування страв
Смаки й кулінарні уподобання українців щороку змінюються. На це впливають традиції східної, кавказької, американської та європейської кухонь, новітні технології приготування страв

За останні 20 років в українців змінилися правила влаштування бенкетів. Замість традиційних холодців, голубців, вареників і котлет на столах з'являються овочі та м'ясо на грилі, японські суші, кавказькі кебаби й плов, європейські супи-пюре й американські бургери. Банани й апельсини витісняють яблука та груші, європейські й американські традиції заміняють українські.

— Ще 20 років тому на Київщині, Черкащині, Вінниччині та Житомирщині померлих поминали за великим спільним столом, — каже засновниця науково-просвітницького проєкту "Їжакультура" 38-річна Олена Брайченко з Києва. — Накривали на кладовищі. Сьогодні все більше людей поминають вдома, на цвинтар приносять невеликі закуски. Весілля і ювілеї святкують у кафе й ресторанах, а не у шалашах.

Смаки й кулінарні традиції формує не лише близьке оточення, але й блогери, телевізійні шоу й освіта.

— У гастрономію впроваджують інновації, — продовжує Брайченко. — За 10–15 років нас чекає кулінарна революція. З'являться нові продукти, рослинне м'ясо стане доступнішим за тваринне, а їжа з пробірки вже не викликатиме здивування. Кулінарних міфів і гастрономічних страшилок буде більше.

На вибір страв для бенкету впливає специфіка і тривалість свята, смакові уподобання і вік гостей.

— Головне — приготувати необхідну кількість їжі, щоб ніхто з гостей не залишився голодним і не довелося нічого викидати, — говорить організаторка свят 36-річна Катерина Зайцева із Запоріжжя.

Протягом шестигодинного весільного бенкету гості активно їдять 3–4 год. На одну людину потрібно приготувати 1,5 кг страв. Для тригодинних іменин вистачає 1 кг їжі.

Гості 70-річного ювіляра їдять більше й довше, ніж 30-річного. Молоді люди частіше танцюють і розважаються. Діти їдять ще менше, на них готують по 0,5 кг страв.

Продуктів для бенкету закуповують на третину більше, ніж маса страв.

— Під час приготування вага зменшується, — розповідає столичний кухар-технолог Тарас Пастушенко. — На кілограм салату йде в середньому 1,3 кілограма овочів. Під час термічної обробки вага продуктів зменшується на третину. Найбільше втрачається під час смаження. На грилі — половина ваги. Найменше втрат у ковбасній чи сирній нарізках.

Під час бенкету страви подають послідовно, щоб гості відчули смак кожної та не перевантажили шлунок.

— На перший стіл ставлять напої та холодні закуски: салати, канапе, сирну та ковбасну нарізки, — каже Пастушенко. — На другий — гаряче: м'ясо чи рибу з гарніром. На третій — солодке.

На вибір їжі впливає пора року.

— Взимку доречні такі закуски: карпачо, домашні ковбаси, тартари, салати з майонезом, оселедець, — додає Тарас Пастушенко. — Улітку краще утриматися від ковбас, риби, сала й майонезу, бо швидко псуються. Варто зосередитися на овочах і фруктах.

Солодкий стіл слід робити максимально легким.

— Не варто брати хімічних десертів, занадто солодких тортів і кексів з масляними кремами. Краще більше фруктів, кисло-солодкого.

Раніше страви на бенкет готувала переважно господиня. Зараз частіше запрошують професійного кухаря. Послуги такого коштують від 700 до 20 тис. грн, залежно від кваліфікації, кількості гостей і особливостей свята.

— Продукти може закупити замовник. Але краще, щоб це робив кухар, — каже Анна Прокоф'єва, засновниця сервісу пошуку кухарів зі столиці. — Він знає, які страви й коли смакують.

Улітку популярні ті, що приготовані в казані й на грилі. Крім шашлика, замовляють люля-кебаби, плов. Можуть викликати на природу кухаря-мангальщика. Він готує, доки гості святкують.

Восени стають популярніші страви японської кухні — суші. Часто їх замовляють для дитячих і підліткових свят.

— Київ більше відкритий до екзотичних страв і нових кухонь, — говорить Прокоф'єва. — Набирає популярності тайська. В регіонах до екзотики ставлять скептично, замовляють традиційні бенкети.

Зараз ви читаєте новину «Традиційні продукти зникнуть зі столу українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути