Скумбрію запікають на шпажках для шашлику

Автор: ФОТО надав Валерій ПОНОМАР
  Філе скумбрії скручують у формі квітки. Так запікається швидше та рівномірніше. І простіше їсти, не доводиться витягувати кістки та бруднити руки
Філе скумбрії скручують у формі квітки. Так запікається швидше та рівномірніше. І простіше їсти, не доводиться витягувати кістки та бруднити руки

Маринують не більш як 20 хвилин

— Обожнюю рибу на мангалі. Маю рецепт, скумбрія виходить соковита й ароматна, — каже 34-річний Валерій Пономар з Одеси.

— Очищую три свіжі рибини. Розрізую по хребту на дві частини, видаляю кістки. Потім кожен шматок навпіл — уздовж.

Для маринаду змішую чотири столові ложки соєвого соусу, дві столові ложки олії, сік одного апельсина, пів чайної ложки сухого базиліку, дрібку перцю чилі. Сумішшю змащую скумбрію. Скручую по колу всі шматки, формую своєрідну квітку з риби. Насаджую на замочені у воді дерев'яні шпажки для шашлику. Повторно змащую маринадом та викладаю на мангал. Під час смаження поливаю лимонним соком. Готую до появи скоринки — 30 хвилин. Наприкінці солю й подаю гарячою.

— Коли гості на порозі, а часу обмаль — готую шашлик зі скумбрії з апельсином.

Очищую шість скумбрій, розрізую навпіл. Видаляю хребет і кістки. Нарізую дві цибулини кільцями, апельсин — пів­кільцями. Змішую цибулю і пів чайної ложки солі. Посипаю рибу чайною ложкою коріандру, дрібками перцю і чебрецю. Накриваю цибулею й мариную 20 хвилин. На внутрішню частину філе скумбрії викладаю шматок апельсина й закручую, як млинець. Те саме роблю й з іншими шматками. Готове філе насаджую на шампур та обсмажую до готовності — 30 хвилин.

— Не менш смачна скумбрія з паприкою та чилі. Страва пікантна та хрустка.

Дві очищені скумбрії розрізую навпіл по хребту та позбавляю кісток. З боку шкірки по всій ­довжині роблю невеликі надрізи. Для маринаду поєдную пів столової ложки паприки та корі­андру, дрібку перцю чилі та чорного меленого, столову ложку олії та пів чайної ложки солі. Сумішшю змащую рибу. Мариную 20 хвилин. Насаджую філе на шпажки для шашлику. Викладаю на мангал і смажу 20 хвилин.

— Якщо мангала немає, але кортить поїсти запеченої рибки — запікаю в духовці.

Подрібнюю кільцями помідор і дві цибулини. Те ж саме роблю з очищеною скумбрією, хребет не видаляю. Має вийти шість шматків. У форму для запікання викладаю шматок риби, цибулі, томату та знову цибулі. Те ж саме роблю й з іншими шматками. Посипаю дрібкою солі, чорного й червоного перцю. Поливаю двома столовими ложками олії та залишаю на 10–15 хвилин просочитися спеціями. Випікаю за температури 180 градусів 30–40 хвилин. Подаю з улюбленим ­соусом.

— Поціновувачам малосоленої риби раджу приготувати скумбрію з часником — ідеальна закуска під горілку.

Cвіжу скумбрію чищу, виймаю хребет та розрізаю на дві частини. Посипаю дрібкою солі, перцю та цукру. По всьому філе рівномірно розподіляю три зубці подрібненого часнику. Рибу загортаю в харчову плівку та кладу в холодильник на 2 години. Перекладаю в морозилку та витримую добу. Готову малосолену скумбрію нарізую тонкими скибками та подаю з молодою картоплею.

Зараз ви читаєте новину «Скумбрію запікають на шпажках для шашлику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути