Ексклюзиви
неділя, 28 жовтня 2012 09:33
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

У новій Раді більше депутатів на перших порах голосуватимуть власноруч

Після виборів чекати на кардинальні змін щодо якості Верховної Ради не варто. На жаль, криза парламентаризму зайшла занадто далеко і потрібні оперативні заходи, потрібні нові механізми підвищення політичної відповідальності. Поки що я не бачу реальних кроків у цьому напрямку.

Можливо, новий склад Верховної Ради піде на це, але це має бути воля керівників впливових політичних сил, у першу чергу Партії регіонів. Найбільші проблеми, на жаль, пов'язані саме з поведінкою депутатів від партії влади — насамперед, кнопкодавство. Всі активні прогульщики, за виключенням деяких, — це представники ПР. Ще трохи і ми перейдемо на дистанційну роботу деяких наших депутатів. Наприклад, феномен депутата Сергія Кия, коли людина не ходить на засідання Верховної Ради, а виявляється найбільш продуктивним депутатом за кількістю проголосованих законодавчих актів.

Пропоную вдосконалити роботу ВР: якщо деяким нашим можновладцям немає часу ходити на засідання, то давайте встановимо пульти для голосування в їхніх офісах — нехай звідти голосують. А ще краще, давайте встановимо пульти для голосування у керівників фракцій і найбільш впливових фігур, які реально контролюють депутатські групи, хай вони голосують. Це поки жарти. Але, на жаль, рухаємося ми в цьому напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це насмішка і глузування над українською нацією" - Лук'яненко дав оцінку Раді 6-го скликання

Проте нова Верховна Рада буде більш жвавою, більш активною, ніж в останні роки. Буде більше депутатів, які будуть голосувати власноруч. І це буде пов'язано з депутатами-мажоритарниками, хоча б спочатку. А от далі, коли все "устаканиться", деякі з нових депутатів можуть опанувати погані звички чинних нардепів і це буде небезпечно.

Головне, щоб все таки парламент став більш самостійним. Щоб не боролися біля трибуни і президії, а щоб все ж таки шукали компроміси, узгодження інтересів суспільних і політичних, щодо ключових питань суспільного розвитку.

Мажоритарна складова матиме неоднозначний вплив на якість роботи парламенту. З одного боку, те, що буде представництво територіальних інтересів — це, на мій погляд, позитив. Все ж таки, у депутатів-мажоритарників буде підвищена політична відповідальність у тому сенсі, що їм доведеться наступного разу переобиратися у своїх регіонах, тому їм треба буде бути більш активними у своєму окрузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетичні потвори довго не живуть — Капранов про нову Раду

Зв'язок депутатів з територіями посилиться — це плюс. Крім того, значна частина цих депутатів буде більш активно працювати в Раді, ніж їхні товариші, за яких все вирішують вожді. Це також може бути позитивом. Але наскільки надовго — побачимо. Також ці люди можуть зменшити рівень підконтрольності. Звичайно, на них можна буде впливати, вони будуть приєднуватися до впливових політичних сил, але все ж таки, вони будуть коливатися разом з політичною та соціально-економічною кон'юнктурою. Тому нова ВР все ж таки буде більш політично жвавою, і більш неоднозначною, ніж її попередниця. Тому, я сподіваюся, що у новій Раді буде більше політичного життя.

Зараз ви читаєте новину «У новій Раді більше депутатів на перших порах голосуватимуть власноруч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути