Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2012 08:42
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Програма опозиції написана під президентську кампанію Яценюка

Об'єднана опозиція зібрала круглий стіл, на якому презентувала проект програми дій. На обговоренні передвиборної програми опозиції були присутні як відомі політики, так і експерти з різних галузей.

Як у випадку інших політичних програм, справа не в її реалістичності як такій, а справа в політичній волі. Головні питання будуть виникати в соціально-економічній програмі: наскільки, в який термін можна реалізувати ці пропозиції. Ми всі скептики і ми бачили тези про "покращення життя", про податкові канікули, які нинішня правляча партія пропонувала. Реальна ситуація, як правило, більш сувора, ніж передвиборні програми. У цьому випадку позитив у тому, що опозиція заздалегідь представила цю програму і її можна обговорювати, на неї можна впливати. І те, що обговорення програми фактично є діалогом з громадськістю — це політична технологія, і в той же час демонстрація відкритості. Абсолютно позитивно і те, що запропоновано достатньо ґрунтовний текст, а не дві-три сторінки, якими є традиційний формат передвиборних програм. Крім того, там є не тільки передвиборні гасла, а й конкретні речі, які можуть обговорювати, приймати чи не приймати. Тому я позитивно сприймаю цю програму.

Реалістичність цих обіцянок — це питання політичної волі. Багато речей, з якими можна погодитися, але тут виникне питання: перше — узгодження політичної волі з реалізації програми, друге — наявність відповідних ресурсів. Замало перерозподілити кошти з державного бюджету, зменшити витрати на державний апарат і кинути ці кошти на, припустимо, пенсійну реформу. Цих коштів не вистачить. Тут питання і поступовості, і реалістичності. Тобто, найбільші складності можуть бути саме в реалізації економічної складової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція зіграла на випередження, представивши свою програму - експерт

Також серйозна проблема — це антикорупційна програма. Наприклад, питання про Антикорупційне бюро. Те, що його треба створювати — давно відомо і ця ідея висувалася ще в 2009 році. Але тоді вона зіштовхнулася з боротьбою різних угрупувань всередині "помаранчевої" влади. І нинішній опозиції треба винести із цієї ситуації належні уроки, щоб не повторювати помилок цієї пори, щоб не наступати на граблі. Ще одна проблема — треба боротися з корупцією в економічній сфері: йдеться про демонополізацію, дерегуляцію. Тут також треба звернути увагу нинішній опозиції на ці проблеми, які має зараз чинна влада. Вони теж правильні речі роблять в антикорупційному законодавстві, в питаннях дерегуляції, але ми бачимо, що дерегуляція здійснюється дуже і дуже важко. І треба аналізувати, чому так. Замало сформулювати правильні речі, потрібен ще дуже серйозний план реалізації. Замало написати програму, треба буде ще її виконувати. І тут потрібні також окремі плани заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт про програму об'єднаної опозиції: "Це щось нове, але роботи у авторів буде багато"

Чи зможе опозиція все ж виконати свої обіцянки, залежатиме від того, чи буде шанс повернутися до влади. Можна написати гарний текст, але він залишиться на папері, якщо опозиція не повернеться до влади. Я не думаю, що це станеться саме зараз, під час парламентських виборів. Арсеній Яценюк дав зрозуміти, що йдеться про програму, яка буде реалізовуватися не одразу, поступово. В опозиції реальну ставку роблять не стільки на парламентські вибори, скільки на президентську кампанію 2015 року.

Не можна змінювати програму постійно. Так, виникають якісь речі кон'юнктурного, або ситуативного характеру. Але базові принципи мають бути сформовані, і від них треба відштовхуватися. А не змінювати своє ставлення, наприклад, до форми правління, в залежності від політичної ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція каже, що може підвищити мінімальну зарплату до 2400 гривень

У програмі опозиції є ще багато дискусійних речей. Я, наприклад, вітаю ідею антикорупційної люстрації. Але вона має бути виписана дуже ретельно, обґрунтовано, щоб тут не було волюнтаризму і суб'єктивізму. Та без такої антикорупційної люстрації побороти корупцію неможливо. Тут одних економічних важелів буде замало. Деякі звикли брати "відкати", звикли безкарно навіть хизуватися своїм багатством, яке не відповідає реальній зарплатні і з цим треба боротися. Але поки що системності в програмі немає.

Зараз ви читаєте новину «Програма опозиції написана під президентську кампанію Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути