вівторок, 29 січня 2019 16:22

300 років тому вдягала донька козацького гетьмана: як виглядає найкоштовніше жіноче вбрання України

 

Найкоштовнішим жіночим вбранням України є кунтуш ХVІІІ ст. Параски Апостол, доньки козацького гетьмана Данила Апостола. Вбрання зберігається у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського.

Параска Апостол була дружиною осавула Михайла Васильовича Скоропадського. Померла 1731 р.

Кунтуш призначався, ймовірно, для особливо урочистих виходів, оскільки крій вказує на те, що одягали його на сукню європейського типу, з фіжмами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марія Стюарт вигадала білу весільну сукню

Пошитий із зеленої парчі з шовковим тлом, по якому золотними і срібними нитками витканий орнамент з великих квіток та листя на гнучких гілках. У Європі з такої тканини шили одяг для королів. Навіть дуже досвідчений ткач виготовляв за день не більше 10 см тканини. Такі речі дбайливо зберігалися, їх передавали у спадок, перешивали, вважали почесною нагородою і дорогоцінним подарунком.

Фахівці припускають, що річ була створена між 1715 та 1731 роками, оскільки каркаси для спідниць в Україні з'явилися в 1715–1718 роках.

Опублікували фото родинного маєтку Скоропадських. Він був розташований у сучасному селі Полошки Глухівського району на Сумщині на річці Вербовитець.

Зараз ви читаєте новину «300 років тому вдягала донька козацького гетьмана: як виглядає найкоштовніше жіноче вбрання України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути