Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2012 12:11

Дитсадок викликає у малюка стрес як у космонавта перед польотом
9

Цікаві заняття не дадуть малюкові сумувати
Фото: фото: Яна ХОДЕНКО
Гуртові ігри здружують дітей
Граємось у магазин
Маленькі покупці і продавець
Граємось із казковими героями

Ніна Ковальчук із Сімферополя вже втомилася від щоденних істерик 3-річної доньки, яка не хоче йти у дитсадок. До ранкових істерик додався поганий сон, погіршення апетиту й дратівливість. Вередувати Оленка почала місяць тому, коли мама вперше повела її у дитсадок.

Дитячий психолог Катерина Іваненко каже, що рівень стресу, який переживає дитина, коли потрапляє у дитсадок, порівнюють зі стресом космонавта, що збирається в політ. Така ситуація відбувається через надлишок вражень, надмірну втому та різку зміну оточення. Тому батьки мають прикласти певних зусиль, щоб адаптувати дитину до дитячого садка.

83% дітей важко адаптуються до нових умов

"Одні діти адаптуються швидко за 2-3 тижні, іншим – не достатньо і двох місяців, щоб звикнути до великої кількості дітей, вихователів, режиму дня. Найлегше процес адаптації проходить, якщо дитину віддають до дитячого садка у віці півтора року. Найгірше віддавати у три роки, до того ж раптово, коли мамі терміново потрібно виходити на роботу, в такому разі малюк не може швидко призвичаїтися до різких змін", – розповідає Катерина Іваненко.

Перший день у дитсадку потрібно перетворити на свято

"Ранок перед першим походом до дитсадка можна перетворити на невеличке свято для дитини: купити тортик, подарувати іграшку, з якою б малюк міг ходити до садка і сказати, що він буде там не один, а з другом-ведмежам. Така святкова атмосфера дозволить дитині набагато легше пережити зміну оточення", – радить дитячий психолог.

Психолог у розмові з кореспондентом Gazeta.ua наголосила на тому, що найкраще процес адаптації малюка до дитячого садка проводити у кілька етапів.

"Якщо дитячий садок знаходиться недалеко від будинку, можна разом з дитиною ходити на площадку, щоб вона починала просто знайомитися з дітьми. Потім перші 2-3 тижні бажано водити дитину до дитячого садка на півдня й забирати після обіду".

Відмова від харчування – один із найпоширеніших симптомів важкої адаптації.

Цю проблему, за словами Катерини, варто вирішувати комплексно, не обмежуючись лише харчуванням. Наприклад, можна погратися в "котика, який не їв у дитячому садку" і розказати дитині у формі казки, що він, як і котик, витратив багато енергії у дитсадку, а організм просить її повернути і поїсти, інакше можна захворіти.

Процес адаптації до дитячого садка може пройти майже непомітно, якщо віддати дитину в групу, де у неї є знайомі – із сусіднього двору, з якими вона грається.

"Вести дитину до дитячого садка краще влітку або на початку осені, саме в цей період дітей у групах менше, у дитсадку на обід дають фрукти-овочі, а відтак у малят міцніший імунітет, тому розлуку на день з родиною вони переживуть легше".

Щоденний ритуал прощання з дитиною перед тим, як вона піде до дітей в групу, додасть малюку впевненості в собі.

"Прощаючись з дитиною вранці, поцілуйте її в кожну щічку, обійміть, дайте "п'ять". А ввечері, коли забираєте своє чадо із садочка, обов'язково запитайте: що цікавого у них сьогодні відбувалося, чим вони займалися, що нового дізналися. Вдома ж бажано приділяти малюкові хоча б півгодинки уваги – разом почитати книжку, подивитися мультик, щоб дитя не відчувало брак маминої і татової уваги", – радить Катерина Іваненко.

Якщо через півтора-два місяці до дитини не повернеться апетит, спокійний сон і вона далі влаштовуватиме ранкові істерики – варто звернутися до дитячого психолога.

Зараз ви читаєте новину «Дитсадок викликає у малюка стрес як у космонавта перед польотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути