середа, 01 лютого 2012 13:20

Як перетворити дитину з аутсайдера на лідера

Як перетворити дитину з аутсайдера на лідера

"Син почав приходити додому з синцями, - пише Ольга Миколаївна з Києва. – Він замикається у собі. Питаю, звідки подряпини на руках і синяки, а він мовчить або обманює, що забився на фізкультурі. Думаю, його б'ють однокласники. Запитувала у класного керівника, але вона каже, що у класі ніхто нікого й пальцем не чіпає. Сашу можуть бити на перерві, чи коли йде додому. Якщо часто ходитиму до школи, його обізвуть маминим синком. Думаю, уся проблема у мені. Я його неправильно виховала. Вчила не давати здачу".

Діти набагато жорстокіші за доросих. Такої думки дотримується дитячий психолог Світлана Полинська.

"У дітей існує чимало причин, щоб не приймати інших у своє товариство. Не сприймають у колективі діток, які занадто пасивні, не впевнені у собі, дуже чутливі і вразливі. Також у колектив важко влитися діткам з поганою фізичною підготовкою, фізіологічними вадами, з неохайним та немодним виглядом".

Чи пам'ятаєте ви, у що була одягнена ваша дитина та які оцінки приносила протягом останнього тижня? Причини нелюбові однолітків до неї можна шукати і в цьому.

"Якщо однолітки не приймають дитину у ваше коло і знущаються фізично або морально, у доньки або сина може сформуватися комплекс неповноцінності. У підлітка розвиватимуться образа на навколишній світ, почуття самотності і заздрість до інших дітей. Усі ці якості – бомба уповільненої дії. У кращому випадку дитина перборить їх, у гіршому – вихлюпне на оточуючих".

Багато мам починають вирішення проблеми з розборок з однокласниками і знайомими своєї дитини, але усе варто починати з розмови зі своєю дитиною.

"По-перше, змініть імідж дитини. Щоб вона почувала себе впевненіше, обновіть її гардероб. Діти бурхливо сприймають зміну іміджу однокласників і часто через це змінюють власне ставлення до них на краще.

По-друге, якщо дитина погано вчиться, попрацюйте з нею, найміть репетитора, разом виконайте домашнє завдання.

По-третє, навчіть дитину вливатися у колектив. Поговоріть з нею про активність, дружелюбність, уміння постояти за себе, а коли потрібно – стримати себе та поступитися. Якщо хочете поговорити з класним керівником, то попросіть підтримати дитину і частіше залучати до шкільних заходів.

По-четверте, попрацюйте над упевненість дитини. Поясніть їй, що бути іншим – це нормально. Усі не можуть бути однаковими. Підкреслюйте сильні сторони дитини, хваліть  її за найменші успіхи і досягнення. Тоді дитина не виросте аутсайдером. Хоч в аутсайдерстві є свої плюси. Це не лише самотність і відсутність друзів, але й сувора школа життя.

Зараз ви читаєте новину «Як перетворити дитину з аутсайдера на лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути